Със сигнали за възможна реконструкция на четворната коалиция и плаха надежда за ново правителство без избори приключиха консултациите, които Румен Радев проведе с парламентарно представените партии.

Целта на държавния глава беше да чуе как политиците виждат изход от създалата се криза, има ли възможности за коалиционни разговори и търсене на мнозинство в рамките на този парламент. На база на консултациите, Радев ще реши на кого да връчи третия мандат. 

Срещите в президентството започнаха точно в 09:00 сутринта с "Продължаваме промяната".

консултации
Георги Димитров

"Инфлацията и цените, особено на горивата, правят живота все по-труден. Липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса. Пътищата могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка. Можем да изброяваме още много кризи и тяхното влияние върху всички българи, но , за да се справим с всичко това, ни трябва работещ парламент". С тези думи президентът се обърна към представителите на ПП.  

Петков след консултациите: Не искаме 2 млрд. лв. вместо при хората, да отидат при 8 човека

"Ние осъзнаваме отговорната позиция, в която сме. Искам да ви уверя, че част от най-страшните сценарии, които се чертаят от различни политически анализатори, са до голяма степен и вкарване на допълнителен страх в обществото". Това заяви от своя страна премиерът в оставка Кирил Петков.  

"Готови сме за диалогичност, но не искаме 2 млрд. лв. вместо да ходят при хората, да отидат при 8 човека", каза по-късно Петков. 

Втори при президента Радев отидоха от ГЕРБ-СДС
 

консултации
Георги Димитров

"Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал в 47-ото Народно събрание за излъчване на устойчиво управленско мнозинство. В същото време хората очакват решаване на техните проблеми. Голяма част от тях не се коренят дори сега, те се коренят в предишно управление. Вие с вашия голям и парламентарен и управленски опит напълно осъзнавате какво означава точно такива критични моменти да се отива на избор, да оставаме без парламент, да имаме преходни периоди, в които, също го знаем от опит, администрацията също не може да работи ефективно и на пълен капацитет". Така президентът се обърна към втората политическа сила в парламента.

Атанасова по време на консултациите: Не виждаме формула, зад която да има стабилно мнозинство (ВИДЕО)

"Нашата парламентарна група ясно изрази своето становище, че не вижда формула, зад която да има стабилно мнозинство и правителство. Но фактът че сме тук, и осъзнавайки, че държавата се намира в серия от кризи, поемаме отговорност да търсим решения как държавата ни да се справи с тези кризи", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ и обърна внимание на разширения състав на групата, пристигнала за консултации при президента. 

Трети на консултациите се явиха ДПС.
 

Консултации Румен Радев ДПС
Президенство на РБ

"Намираме се и в политическа, освен във всички други кризи. Ние още април месец заявихме, че формулата за съставянето на мнозинство в Народното събрание и сегашната власт, която е в оставка, е грешна. Тази власт, която е основана на омразата, противопоставянето, разделението и реваншизма, няма как да издържи и тя ще падне рано или късно. Още тогава казахме, че ни предстоят предсрочни избори". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Ние сме скромна политическа партия, със скромния 32-годишен опит, която в такива кризисни ситуации винаги е играела отговорна роля. Ясно заявихме, че, за да бъде променена формулата, са нужни предсрочни избори. Но дотогава е много важно какво има да се прави и ние не бягаме от отговорност", подчерта той. 



След ДПС, при президента за консултации пристигнаха представители на БСП

БСП консултации
Георги Димитров


"Знаете, че провеждаме консултации преди връчване на третия мандат в последен опит да се формира правителство в рамките на настоящото Народно събрание. Знаете, че страната ни е изправена пред редица предизвикателства и наред с положителните статистики, които идват от Брюксел за ръст на индустриалното производство в България, има и редица други предизвикателства. Нямаме дългосрочен договор за доставка на газ, което неминуемо ще повлияе в перспектива върху способностите, възможностите на нашия бизнес, като конкурентоспособност изобщо да може да произвежда, както и на много български граждани", посрещна президентът Румен Радев представителите на левицата. 

"Задачата на политическата партия, която ще получи третия мандат е наистина много сложна, много предизвикателна, изключително отговорна, затова е важно да чуем и вашата формула за намиране на изход от политическата криза", обърна се Радев към представителите от БСП. 

"Напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната. В последните шест месеца като част от правителството и управляващото мнозинство, изпитахме предизвикателствата на няколко кризи на гърба си. Положихме усилие да преведем страната и народа през тежките зимни месеци. Това правителство оставя страната финансово стабилна", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на консултациите с президента Румен Радев.

"В изтеклите шест месеца бяхме социалния стълб на управлението и с удовлетворение от нашата работа споделяме, че 22 милиарда лева стигнаха до над 5 млн. българи. в различна степен в подкрепа на домакинства, на млади семейства, на пенсионери и работници. Казах, че напълно разбираме сложността на ситуацията и декларираме нашата готовност, ако решите третия мандат да бъде връчен на БСП за България, да положим усилие, да проведем разговори с колегите за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство", заяви Нинова. 

"Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме поставили на масата програмата с приоритетите в нея, и бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция. И този, който припознае тази програма, може да ни подкрепи, за да я изпълним", каза Нинова. 

"На първо място премиерът трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната", те са първа политическа сила, в една демокрация така е редно.  Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност , отговори Нинова на въпрос на Румен Радев.

Следващата партия, която се яви на консултации при президента, е "Има такъв народ"
 

ИТН
БГНЕС

"Един от нашите партньори наруши коалиционното споразумение и решението, което взехме на Консултативния съвет. Неспазването на националните интереси от един от нашите коалиционни партньори доведе до ситуацията, в която сме в момента, а не нашето напускане от правителството. Ние винаги сме смятали, че политическите обещания трябва да се спазват". Това заяви председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Той посочи, че от партията мислят, че в тази кризисна ситуация е по-добре отново да има правителство със същите четири партии.

"Самата коалиция би трябвало да се структурира по доста по-практичен и човешки начин, в който да няма издаване на заповеди, а да има партньори. Тъй като основната причина да се разпадне коалицията, се казва Кирил Петков и Асен Василев, би било добре политическите лидери да отстъпят малко по-встрани", допълни Йорданов.

Той подчерта, че те са отворени за разговори и нямат претенции министър-председателят да бъде от тяхната партия, ако президентът даде мандата на ИТН.



След "Има такъв народ" при президента на консултации пристигнаха представители на "Демократична България". 
 

Христо Иванов Радев
БГНЕС

"Като активни участници в управлението на страната, аз съм сигурен, че си давате сметка не само за моментното измерение на кризите, но и за тяхната проекция на месеците напред, предвид няколко утежняващи обстоятелства", каза в началото на консултациите с "Демократична България" президентът Румен Радев.

"Вие вече заявихте, че ще положите усилия, формирането на правителството в рамките на третия мандат, да се случи. Водите и диалог с всички потенциални партньори, но е важно как виждате формулата за излизане от най-важното, от политическата криза да можем да решаваме пълноценно всички останали кризи. Как, на каква база ще водите този диалог, ако получите третия мандат. Около какви приоритети и програми смятате да обединявате усилията на останалите партньори в коалицията. С кого сте готови да говорите и докъде бихте отишли на компромис, спрямо вашите ясно изразени принципи и ценности", попита Радев представителите на "Демократична България". 

"Намираме се пред изключително сложно предизвикателство. В една поредица от политически кризи и парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства се покрива с един сплит от възможни кризи и кризи в зародиш. Рецесията, която се задава, финансовите измерения, свързани с инфлацията, трябва да ги добавим и т.н.", каза Христо Иванов. 

"Ние смятаме, че трябва да бъде направено наистина възможното усилие, отговорно, с диалог да бъде излъчено управление в този парламент", допълни Иванов. 

"Боим се, че няма никакви изгледи и гаранции, че още един цикъл от избори ще родят различен парламент. И фактически ние, тръгвайки към нови избори, вървим с много висока степен на вероятност, към влошаване на политическата среда за взимане на решение, защото кампанията ще бъде поляризираща.
Дълбоката политическа криза ще стане още по-тежка, тъй като българската политическа класа се отучи да търси допирни точки. Популизмът взима такъв връх, че парламентарната демокрация е в опасност и трябва да се търси как да бъде спасена", каза Иванов. 

"Ако мандатът бъде даден на нас, ще водим преговори в рамките на досегашната четворна коалиция, която се разпадна, с много сериозни изводи от нейния разпад", обяви Иванов.



Последната среща за консултации беше с парламентарната група на „Възраждане“.
 

Възраждане на консултации при Румен Радев
Румен Радев/Фейсбук

"Вие декларирахте, че вашата формула са предсрочните избори, но проблемите в страната остават и могат дори да се задълбочат. Още повече, че конфигурацията може да се повтори в следващото Народно събрание. Сега имаме нужда от работещ парламент", заяви държавният глава в началото на разговорите.

"За нас най-добрият начин за излизане от тази тежка криза са новите избори, защото сегашния парламент е фалирал. Както морално, така и управленски. Идейно е напълно импотентен и имаме големи проблеми със събирането на кворум. Този парламент и в този състав няма да бъде работещ и това го виждат и слепците. Не е сигурно, че ще се преповтори конфигурацията след изборите - това може да го каже само българският избирател. Ситуацията е много непредвидима с усложнената международна обстановка. Така, че нагласите на българите могат да се променят с дни, дори с часове", отговори му Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

Той смята, че обществото ще се успокои ако има нови избори.

.

"Нека енергията на гражданите да е насочена към състезание на идеи и платформи в предизборната борба, отколкото в нова порция парламентарни скандали, неприятни вътрешнопартийни разправии и министерски борби. В учебниците по политология пише: Най-добрият изход от политическата кризата са новите избори. Тази криза сега искат да я разрешат хората, които я предизвикаха. Искайки да стане това, това ще удължи агонията и ще предизвика нови проблеми есента и в очертаващата се тежка зима", смята още Костадинов.

"Ново правителство няма да издържи и няколко месеца, нали виждаме в парламента как техните представители едва се гледат", коментира след края на консултациите лидерът на "Възраждане".

"Ние не искаме държавата да бъде управлявана от американския посланик, който привиква политици и им диктува как да се нареди правителството. Изборите винаги променят ситуацията, защото част от партиите са загубили легитимността си пред обществото, други са я увеличили", заяви Костадин Костадинов на излизане от президентството.

Той предупреди още веднъж, че ни чака тежка зима, която по думите му може да бъде преодоляна с нормализиране на отношенията с Русия.

"Политика, която сегашните управляващи разрушиха и искат да продължат да го правят. Пуснахме сигнал до МВР и ДАНС да привикат посланичката на САЩ и лицата, поканени на тази закуска в посолството. Няма право никой чужд посланик да се меси във вътрешните ни работи. Хората, които са били там не го отричат. Сигурен съм, че в ДАНС знаят какво са си говорили", коментира още Костадинов.