"Знаете, че провеждам консултации за вземане на решение за връчване на третия мандат за съставяне на правителство. Което, всъщност е последната надежда да бъде съставено такова в рамките на настоящия парламент", каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

консултации
Георги Димитров

"Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал в 47-ото Народно събрание за излъчване на устойчиво управленско мнозинство. В същото време хората очакват решаване на техните проблеми. Голяма част от тях не се коренят дори сега, те се коренят в предишно управление. Вие с вашия голям и парламентарен и управленски опит напълно осъзнавате какво означава точно такива критични моменти да се отива на избор, да оставаме без парламент, да имаме преходни периоди, в които, също го знаем от опит, администрацията също не може да работи ефективно и на пълен капацитет", допълни Радев.

"За нас е интересно как вие виждате покрай въпроса за властта да се решат и проблемите на хората без забавяне с усилията на всички политически сили и на цялата администрация. Неотложни и тежки проблеми. Дали това няма да пресече, и както виждаме ръста в индустриалното производство и редица положителни показатели, които се отчитат от управляващите. Очаквам да чуя вашата формула и ролята, която виждате на вашата партия, вашата коалиция за преодоляването на кризите, решаването на проблемите и търсенето на изход най-вече от основната криза, тя в момента е политическата", обърна се Радев към представителите на ГЕРБ. 

консултации
Георги Димитров


"Нашата парламентарна група ясно изрази своето становище, че не вижда формула, зад която да има стабилно мнозинство и правителство. Но фактът че сме тук, и осъзнавайки, че държавата се намира в серия от кризи, поемаме отговорност да търсим решения как държавата ни да се справи с тези кризи", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ и обърна внимание на разширения състав на групата, пристигнала за консултации при президента. 

На консултациите при президента Радев присъстват председателят на групата в парламента Десислава Атанасова, заместник-председателят на партия ГЕРБ Томислав Дончев, депутатите Деница Сачева, Кирил Ананиев, Костадин Ангелов и Делян Добрев.

"Виждате, че тук са хора, които са с много голям опит и експертиза и при решаване на кризи, които са минали в предходните години и хора, които могат да дадат решение, стига да има кой да се вслуша в тях", допълни Атанасова. 

"Бих искала да отбележа, че през изминалите няколко седмици, повече от месец, дори. Нашата парламентарна група предлагаше такива решения и добре, че Народното събрание, в голямата си част, ги подкрепи. Едно такова решение беше свързано с компенсациите за бизнеса, храмовете, болниците, свързано с цените на електроенергията", каза Атанасова. Тя допълни още, че и мораториумът за битовите потребители на ток, също е било на ГЕРБ, както се търси и решение за намаляване на цените на горивата. 

"Готови сме да участваме в консултациите за изход от кризите, но това не означава, че не може да има стабилно мнозинство в 47-мото НС, се е променило", каза Атанасова. 

"Няколко фамилии управляват държавата като частната си фирма или стартъп компания. Хора от приятелския кръг взимат решения и в Министерския съвет и Народното събрание и в Министерство на финансите", каза Атанасова на излизане от Президенството. 

"Тайна ли е, истина ли е, че фамилията на г-н Лорер управлява едновременно Министерството на иновациите, Здравната каса и Министерство на финансите. Съпруг и съпруга. Тайна ли е, или е истина, че министър-председателят и началникът на неговия кабинет са в някакви отношения", отговори Атанасова на журналистически въпрос кои са фамилиите, управляващи държавата.

"В момента не е подадена ръка само, в момента вече казваме, че единствено и само с ГЕРБ може да се случи съдебната реформа и ГЕРБ ще бъде нейния мотор", допълни Атанасова. 

В четвъртък от ГЕРБ-СДС върнаха втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

"Упълномощена съм от ПГ на ГЕРБ-СДС да Ви информирам - ние няма да упражним правото за реализиране на мандат за съставяне на правителство и няма да посочваме кандидат за министър-председател", заяви в четвъртък при връчване на втория мандат за съставяне на правителство пред президента Румен Радев Десислава Атанасова. 

консултации
Георги Димитров

След като мандатът бе върнат президентът Румен Радев обяви, че ще проведе консултации с всички парламентарно представени партии. Целта му е да чуе как виждат те изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори, за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение. Едва след това той ще връчи последния трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

Радев към ПП: Необходима е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление

"Провеждам консултации с всички политически партии в парламента в търсене на обединение около отговорни национални цели и приоритети и в очакване да се оползотвори последната надежда - трети мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент. Явно в прокараните нови червени линии това не е лека задача, заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите за съставяне на правителство с "Продължаваме Промяната".

Следващите, които държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 са представители на ДПС.

По-късно през деня ще бъдат проведени консултации с "БСП за България", „Има такъв народ", „Демократична България“ и „Възраждане“.