/ БГНЕС
Правната комисия обедини трите законопроекта, с които отпада съкратеното производство при тежки престъпления
Правната комисия в парламента обедини трите законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които отпада съкратеното следствие в случаите на убийства и причиняване на тежки телесни повреди. Те бяха внесени от БСП, "Обединени патриоти" и "Воля", но на практика бяха идентични.

Сега предстои партиите да направят предложение между първо и второ четене и текстът ще влезе за окончателно разглеждане следващата седмица първо в правна комисия, а след това и в пленарната зала.


Парламентът гласува отново за съкратеното производство (ВИДЕО)

От ГЕРБ обаче дадоха заявка, че ще направят предложение съкратеното следствие да се запази в случаите на тежки престъпления, тъй като в противен случай "би се задръстила цялата система". Това обаче още се обсъждало и щели да се изчакат становищата на главния прокурор и съдиите от Върховния касационен съд.

"Днес трябваше да обединим законопоректите в един общ доклад, за който от утре ще започнат да текат сроковете между първо и второ четене. Имаме идея да предложим съкратен срок и във вторник да насрочим извънредна правна комисия. За този тридневен срок да видим предложенията между първо и второ четене по тези три законопроекта, да ги разгледаме в комисията по правни въпроси и след това следващата сряда да влязат в пленарната зала за окончателно гласуване", обясни шефката на правната комисия от ГЕРБ Анна Александрова.

На първо четене: Без съкратено производство за извършителите на тежки престъпления

Тя обаче добави, че управялващите обмислят съкратеното следствие да се запази при случаите на причиняване на тежки телесни повреди.

"Най-вероятната идея, която обсъждаме, е от предложението да изклюючим тежките телесни повреди и да останат само убийствата. Смятаме, че с тежките телесни повреди, изнасилванията и блудствата ще се задръсти цялата система, ще се върнем 2007 г., когато 268 000 преписки бяха прекратени. Тежките телесни повреди са твърде много като обем работа", аргументира се Александрова.

Зарков за съкратеното производство: Парламентът мина от консенсус към дълбоко разочарование

Въпреки това тя бе категорична, че управляващите не се отказват от предложенията си в Наказателния кодекс, които също са свързани със съкратеното поризводство. Те обаче щели да бъдат обсъдени с абсолютно всички страни, както и разглеждани с новата наказателна концепция на правосъдното министерство. 

По същество управляващите искат да се запази съкратеното производство и бързото правораздаване, но в случаите на убийства, нанасяне на тежки телесни повреди, изнасилване и блудство, съдът да може да преценява в конкретния случай дали е допустимо намаляване на наказанието на извършителя. Те също предлагат евентуалната редукция на наказанието да е с до 1/5 от присъдата, а не е с 1/3, както е досега. Според червената опозиция обаче тези текстове са в противоречие с техните за напълно отпадане на съкратеното производство в случаи на убийства.

Антон Станков пред DarikNews: Съдът винаги се е съобразявал с мнението на затворническата администрация

И днес след правната комисия соцдепутатът Крум Зарков настоя, че текстовете на ГЕРБ са несъвместими със законопроекта, предложен от левицата.

"Законопроектът на ГЕРБ е изключително проблематичен. Но е важно да бъде приета достатъчно бързо поправката в НПК, която разглеждахме днес в правната комисия, за да се приложи за случаите като този в Сотиря", защити Зарков предложението на своята партия.

Данаил Кирилов: Двата законопроекта за съкратеното производство не си противоречат, а се допълват

"Текстът, около който се обединихме днес, е много добър като база. Всички го подкрепят, сега ще видим ще има ли детайли. Всички ще кажат какво искат да отпадне или да се добави. Но трябва да слушаме какво ще кажат хората, които прилагат закона, най-вече съдебната власт", коментира и Емил Димитров-Ревизоро от ВМРО.

Гласуват окончателно за съкратеното производство преди депутатската ваканция за вота

Запитан дали от партията му ще подкрепят идеята на ГЕРБ съкратеното следствие да се запази при случаите на причиняване на тежки телесни повреди, той бе лаконичен, че всичко е предмет на бъдещ разговор. Все пак заяви, че тези престъпления не трябва да се изключват.

"Именно там хората са притеснени, че извършителите на такива престъпления получават по-малки наказания", посочи депутатът от ВМРО.