Корнелия Нинова парламент
Корнелия Нинова парламент / БГНЕС
До решението се стигна след извънредно събиране на ръководствата на НС и парламентарните групи
Отпадането на съкратеното производство в случаите на тежки престъпления ще бъде окончателно гласувано в пленарната зала в началото на октомври, за да се изпревари предизборната ваканция на депутатите. Законопроектът е внесен от БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“. За това се разбраха на извънреден председателски съвет шефовете на парламентарните групи.

За целта ще бъде проведено извънредно заседание на правна комисия на 1 октомври, на които ще бъдат разгледани поправките.

Съдът да решава може ли да се намалява наказанието при убийство, изнасилаване, блудство

До извънредното заседание се стигна по искане на БСП. Те настояха на председателски съвет да се обсъдят спешно приетите на първо четене в сряда промени, свързани със съкратеното съдебно следствие.

Преди два дни бяха приети текстовете, които отменят съкратеното производство при тежките престъпления. Също така обаче бяха приети и други предложения на ГЕРБ, според които съкратеното производство се запазва, но се дава право на съдът да реши дали може да има намаляване на присъдите при самопризнание, като преценката се взима за всеки отделен случай.

Според БСП обаче двата законопроекта се взаимоизключват и затова поискаха темата да бъде обсъдена на Председателски съвет, в който участва ръководствата на Народното събрание и на парламентарните групи.

Мотивът на социалистите да се обсъжда отново въпроса точно сега бе присъствието на правосъдния министър Данаил Кирилов, който е в Народното събрание заради разглеждането на поправките на първо четене в Закона за съдебната власт.

Зарков за съкратеното производство: Парламентът мина от консенсус към дълбоко разочарование

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова остро осъди начина, по който левицата подхожда, и изтъкна, че нищо не налага тази екстремност и насаждане на напрежение. Въпреки това заяви, че ще участва в поискания от опозицията вляво Председателски съвет.

На първо четене: Без съкратено производство за извършителите на тежки престъпления

Според соцлидерката въпросът за съкратеното съдебно следствие в случаите на тежки престъпления е спешен, тъй като има напрежение в Сотиря. Припомняме, че именно там преди седмици беше убито и изнасилено 7-годишно дете. Днес близки на убитата Кристин излязоха на протест пред Съдебната палата в Сливен, безкрайно разочаровани от случилото се преди два дни в пленарната зала по въпроса за съкратеното производство, и обвиниха депутатите, че политизират мъката им.

Даниела Дариткова пък посочи, че законодателният процес не се решава на Председателски съвет, а в правната комисия, и категорично възрази за начина, по който се използва казусът и мъката на хората.