/ БГНЕС
Парламентът прие на първо четене и поправките на ГЕРБ в Наказателния кодекс за прилагането на съкратеното производство.

Управляващите настояват институтът на съкратеното съдебно следствие да се запази заради съществуващата до момента бързина на процеса, но при жестоки посегателства да се даде възможност на съда да прецени при определянето на наказанието. В случаите на убийство, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване съдът ще преценява дали е допустимо намаляване на наказанието на извършителя. Редукцията обаче няма да може да бъде повече от 1/5 от размера на наказанието. В момента намаляването на наказанието при самопризнание е с 1/3.

Буквално час по-рано депутатите приеха на първо четене и промени в НПК, предложени от БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“, с които отпада прилагането на съкратеното следствие в случаите на убийства и умишленото причиняване на тежки телесни повреди.

Според социалистите обаче двата законопроекта си противоречат и се изключват взаимно. Това доведе и до размяна на остри реплики между управляващите и червената опозиция.

Правосъдният министър Данаил Кирилов призова дебатът да бъде надпартиен и да няма политическо състезание по темата.

„Ние дадохме алтернативата на вашия законопроект. Да премахнем политическото състезание и страст. Ние не тръгнахме да се състезаваме с популизма. Не тръгнахме да разкарваме близки на жертвите и да просълзяваме народните представители. Като има три еднакви законопроекта, опитахме да дадем правната алтернатива в наказателно-правния контекст. Вие добре го знаете, но го премълчавате“, отсече Кирилов.

По думите му съдът определя присъдите за извършителите и големият дебат е дали има доверие в работата на съда при определяне на наказанията.

„Имате потенциал, желание за дебат, но да го разтоварим от политическата зараза“, заключи Нинова.

Думите му обаче предизвикаха остра реакция от страна на соцлидерката Корнелия Нинова. Тя настоя министър Кирилов да се извини на близките на жертвите на тежките престъпници за думите си, че ги водят „напред-назад за просълзяват депутатите“. Червената шефка поиска и законопоректът на ГЕРБ да бъде оттеглен.

„Обръщам се към министър Кирилов да се извини на близките на жертвите. Обида е към тези хора, че някой ги разкарва насила. Идете в Сотиря, да ви питаме, дали няма да се просълзите. Извинете се и си оттеглете закона“, настоя Нинова.

По думите й двата закона се изключват и ще предизвикат правен абсурд.

„В рамките на 1 час приемате закон, с който се премахва съкратеното производство и закон, с който се връща. Някой юрист да ни обясни този правен абсурд. Какво мислите - че ще ги слеем на първо и второ четене, или ще ги сложите на трупчета? Или на второ четене ще отхвърлите закона на БСП, „Воля“ и патриотите. Това е лицемерно и демонстрирате морална нищета“, настоя Корнелия Нинова.

След гласуването на законопроекта министърът отговори задочно на нападките на лидера на БСП.

„Не смятам да коментирам обвиненията на Нинова, тя дори не е разбрала за какво дебатираме. Виждам, че внимателно си водеше бележки, ние не сме на комсомолско състезание. Този дебат трябва да е сериозен. Вижда се какви са последиците от съкратения дебат, а не от съкратеното производство“, отсече Данаил Кирилов.