Данаил Кирилов
Данаил Кирилов / БГНЕС
Двата законопроекта за съкратеното съдебно следствие - единият, предложен от БСП, Обединени патриоти“ и „Воля“, другият на ГЕРБ, не си противоречат, а се допълват логически, обективно и фактически. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов в Народното събрание.

Той защити тезата, че и двете предложения са в една посока, но според него е елементарно да се каже да няма съкратено съдебно следствие само за убийствата, каквото е предложението на левицата.

Гласуват окончателно за съкратеното производство преди депутатската ваканция за вота

За пореден път той се аргументира защо съкратеното производство трябва да се запази, но съдът да преценява дали да прилага следствието от него, а именно намаляването на присъдата на извършителя след самопризнание.

„Двете норми, двете решения не са противоречащи, те са допълващи. Те са част от един процес, защото едното казва какво става в процеса, а другото каква е правната последица. Затова ние смятаме, че би било просто, би било елементарно, еднократно да кажем няма съкретено съдебно следствие само за убийствата. Затова ние сме предложили каталог от престъпления, дали сме възможност съдът да преценява в кои случаи съобразно тежестта въобще да допусне съкратено съдебно следствие", обясни Данаил Кирилов.

По думите му не е добре във всички случаи на убийство да отпада съкратеното поризводство.

Съдът да решава може ли да се намалява наказанието при убийство, изнасилване, блудство

„Има случаи, в които извършителят иска да признае. Защо трябва да му се пречи на това. Нека го направи, но съдът може да каже, че въпреки че е разкрил фактите, няма да редуцира наказанието, а ще наложи най-тежкото - доживотен затвор без замяна. Това не е ли по-гъвкаво от плоското решение да се зачертае въобще този институт", запита Кирилов.

Той добави, че между управляващите и опозицията има консенсус, че съкратеното съдебно следствие трябва да се обсъди съвестно и задълбочено, но посочи, че не би следвало да се прибързва и да се действа под изкуствено създадено напрежение. Кирилов настоя и че не трябва за се прекроява законът само заради едно единствено престъпление.

На първо четене: Без съкратено производство за извършителите на тежки престъпления

„Наказателната политика е стигнала дотук, защото за всяко престъпление, се прави съответно изменение“, критикува той.

До дебата за съкратеното производство се стигна отново днес след извънреден председателски съвет с шефовете на парламентарните групи и правосъдния министър.

В крайна сметка, те се разбраха предложенията на БСП за отпадането на съкратеното производство при убийства да бъде разгледан преди депутатската ваканция за вота. Даниела Дариткова обаче бе категорична, че решението за крайният вариант на законопроекта е на правна комисия и не може да се предопределя от председателския съвет.