Елена Йончева и вътрешният министър се скараха за оградата
Камерите по границата не работят. Това заяви пред NOVA Елена Йончева, депутат от парламентарната група на "БСП за България".
 
Според президента Радев има смущаващи факти около граничната ограда с Турция

В студиото тя показа доклад, според който техническите средства за наблюдение (панорамни устройства, сензори и др.) в пограничните райони от КПП Капитан Андреево до КПП Лесово не са в изправност заради изтекъл договор за поддръжка.
 
Йончева уточни, че според първоначалното постановление на Министерския съвет оградата е трябвало да бъде двуредова по цялата граница и едноредова само там, където теренът е труднодостъпен.
 
Оградата между България и Турция не е предпазно съоръжение

"При правителството на Бойко Борисов се взима решение оградата от двуредова да мине на едноредова", изтъкна тя. 
 
По думите й оградата в Хасковско се строи едноредова, а не двуредова, както е било решено в началото: "Изграждането в този район е възложено не на Министерството на вътрешните работи, а на областния управител, който сключва договор с частна фирма. А Гранична полиция и тази фирма сами решават да променят проекта", допълни тя.
 
Оградата по турската граница изолирала частни парцели, правят "портали" за достъп

На живо по телефона се включи вътрешният министър Валентин Радев, който определи твърденията на Йончева като "неверни" и й предложи заедно да се разходят по границата.
 
Той обаче призна, че е направено препроектиране на оградата. "Платено е за едноредова ограда. Решението е взето от всички по веригата и всичко е направено по законовите правила", изтъкна Радев.
nova.bg