/ снимка: БГНЕС, архив
Оградата по границата с Турция, за която вече са изхарчени над 170 млн. лева, ще бъде за пореден път оскъпена. Областният управител на Хасково Минко Ангелов съобщи, че се налага защитното съоръжение да бъде удължено с между 1 и 1,8 км. Предстои да се иска финансиране за допълнителния участък, уточни той.

Това се налага заради изключително проблемния и скалист терен по поречието на Тунджа, който трябва да бъде заобиколен, съобщи Ангелов пред БТА.
 
Оградата на границата с Турция - врата в полето

Оградата вече се превръща в най-сериозният инфраструктурен обект за държавата, като е твърде вероятно да стигне 200 млн. лева. Според обещанията на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова оградата трябваше да е готова още преди близо година.

И въпреки че според обясненията на второто правителство на Бойко Борисов вече една година оградата е "почти" готова, официалното й завършване вероятно ще се случи по време на управлението на третия кабинет "Борисов".
 
Половината ограда по границата с Турция е за ремонт

В същото време периодично се появяват информации, че оградата не е сериозно препятствие за каналджиите и незаконните мигранти, които я преодоляват дори с най-обикновена стълба, пише mediapool.bg.
 
Христо Ангелов обясни още, че строителите ще бъдат задължени да изготвят седмични графици за напредъка по разделеното на четири 12-километровото трасе, с което теленото съоръжение ще бъде изцяло завършено на територията на област Хасково.
 
Релефът затруднява бежанската ограда, взривяват скали

Крайният срок за приключване на монтажните работи е 31 май, припомни областният управител. Той съобщи още, че 9,5 км от участъците са напълно готови за поставянето на оградата, която вече е монтирана върху 15% от дължината на целия участък.