Половината ограда по границата с Турция е за ремонт
Половината ограда по границата с Турция е за ремонт / снимка: БГНЕС, архив

Половината от оградата по границата с Турция е за ремонт, съобщи премиерът Бойко Борисов на вчерашния блиц контрол в парламента. Съоръжението е с обща дължина 30 км и беше построено в мандата на Пламен Орешарски.

Основната му цел е да насочи бежанския поток към граничните пунктове. Наскоро стана ясно, че в участък от около 80 м в района на Болярово оградата е паднала и се е наложило граничарите да я подпират. От думите на Борисов обаче се разбра друго. „От 30 км 15 са за ремонт, в момента експертите са там”, обясни той.

Не е ясно как ще се ремонтира оградата, посочва в. „Сега”. Съоръжението бе построено от армията, а проектът бе изготвен от МВР и по документи е негова собственост.

Оградата по границата с Турция няма алтернатива

След построяването на първия участък започна планиране на ограда по цялото протежение на границата, т.е. още 131 км. Предишното ръководство на МВР пресметна, че ще са нужни 40 млн. лв. Това бе записано и в коалиционното споразумение по настояване на Патриотичния фронт.

Вчера обаче Борисов обясни, че е разпоредил проектът да се преработи. „За по-голяма и стабилна ограда се изисква огромен ресурс”, заяви той и призна, че се бои от политически спекулации с цената на бъдещото съоръжение. „Ако приемем, че 30 км са 9 млн. лв., да се справят в същите параметри”, обясни премиерът.

Цената на първия участък стана повод за множество критики срещу предишните управляващи. Тя тръгна от 7 млн. лв., но в крайна сметка се оказа, че са похарчени 9 млн. лв.