"Лъжа са думите на министъра на здравеопазването Христо Хинков, че освобождаването на изпълнителния директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" е "консултирано" с мен". Това написа в профила си във Фейсбук председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Костадин Ангелов.

Ппо-рано през деня на брифинг министърът на здравеопазването Христо Хинков защити решението си за освобождаването на директора на "Пирогов", като подчерта, че е консултирал действията си не само с премиера, но и с председателя на парламентарната здравна комисия. 

Хинков за „Пирогов“: Консултирал съм тази моя стъпка с премиера и председателя на здравната комисия

Във вторник стана ясно, че директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста. Преди дни министърът на здравеопазването каза, че одит, извършен в болницата в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние.   

От Софийска градска прокуратура съобщиха, че е образувана проверка по сигнал на Министерство на здравеопазването във връзка с одитния доклад на болницата