Твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, че УБМАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД” e в лошо финансово състояние не отговарят на реалното финансово състояние на лечебното заведение. Това заяви в позиция, изпратена до медиите, изпълнителният директор на болницата д-р Валентин Димитров.

Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия, пише Димитров и допълва, че откакто е директор, болницата е изведена на печалба. Към ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв., а Националната здравноосигурителна каса дължи на „Пирогов“ 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. - от стари години, а останалите са от тази година.

Всякакви останали твърдения са неверни и за съжаление са опит за внушения в абсолютен разрез с истината, заявява в позицията си изпълнителният директор на „Пирогов“.
Валентин Димитров обяснява, че се е виждал с проф. Христо Хинков в качеството му на министър само веднъж, като го е запознал с актуалното състояние на „Пирогов“ и му е представил предприетите мерки за подобряването на положението на болницата. 

Здравният министър: Открити са финансови нарушения в „Пирогов“ след извършен одит

Към 30 юни 2022 г. заварих болница „Пирогов“ със загуби в размер от 2 675 000 лв. и просрочени задължения към доставчици в размер на 17 460 000 лв., посочва още той в позицията и допълва, че година по-късно, към 30 юни т.г., болница „Пирогов“ е на печалба 307 000 лв. и няма просрочени задължения. Към 30 октомври 2023 г. печалбата е в размер над 1 млн. лв. и болницата няма просрочени задължения към доставчици.

Тези финансови резултати са постигнати, въпреки че загубите в интензивните сектори само за първата половина на тази година са в размер на над 5 млн. лв., а само в детския интензивен сектор са 2 593 000 лева. От това се вижда, че интензивното лечение на деца и възрастни се дотира от печелившата дейност на болницата. 

Д-р Димитров казва още, че одитен доклад, за какъвто говори здравният министър, не му е връчван и не може да го коментира.

По-рано днес здравният министър заяви, че одит, извършен в болница „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение. Болницата е в лошо финансово състояние, допълни той и посочи, че очаква и прокурорски проверки. Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин Ангелов, председател на комисията. Предстои разговор с директора на болницата заради този одит, каза още проф. Хинков. Темата коментира и председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов. Констатациите в „Пирогов“ подлежат на проверка от външен одит, съзирам политически апетити към поста на директора, каза той.
Биляна Иванова/БТА