/ БТА
Констатациите в болница "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването (МЗ) трябва да се потвърдят от външен одит. Това каза за БТА председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов.

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има одит, в който са констатирани финансови нарушения, извършени в "Пирогов" и е предал доклада на премиера акад. Николай Денков и на проф. Ангелов. В отговор на въпрос дали подлага на съмнение констатациите на „Вътрешен одит“ проф. Ангелов каза, че винаги има съмнения, защото „много одити съм виждал на МЗ, които не се доказват от проверяващи органи като АДФИ и Сметна палата“.  Как си обяснява това разминаване в констатациите проф. Ангелов отговори, че „Вътрешен одит“ е на подчинение на министъра на здравеопазването.

Проф. Ангелов припомни одит, извършен в Александровска болница преди време, в който е било посочено, че болницата е в лошо финансово състояние и са извършвани злоупотреби, но Агенцията за държавна финансова инспекция е извършила в последствие три одита и в нито един не са били открити злоупотреби, нито закононарушения или „разпарчетосване на болницата“.

Констатациите в „Пирогов“ подлежат на проверка от външен одит и категорично не мога да се съглася, че на базата на тези констатации трябва да бъде сменен директора на болницата, каза още проф. Ангелов.

Какво става в „Пирогов“: Шефът на Клиниката по детска хирургия – „скъсан“ на конкурс за същия пост

По думите му днес е постъпил сигнал от директора на „Пирогов“, в който твърди, че върху него се оказва натиск.

В това, което се случва в момента, аз съзирам политически апетити към поста на директора на „Пирогов“, добави проф. Ангелов. В отговор на въпрос от кого са тези апетити, проф. Ангелов каза: „Ще спра дотук, защото категорично няма да допуснем политически мотиви за смяна на един или друг болничен директор или директор на държавна институция, ако считаме, че той се справя. В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд“. По думите му към настоящия момент няма доказателства, че директорът на болницата не се справя.
Попитан дали смяната на ръководството би подобрила финансовото състояние на дадено лечебно заведение, проф. Ангелов отговори, че в управлението на едно лечебно заведение има фактори, които са  субективни, които зависят от директора, и обективни, които не зависят от директора.

Държавата вече е предприела действия по отношение на областните и на общинските болници, а в момента консултираме създаването на нормативен акт, който да регламентира стратегически лечебни заведения на територията на страната, за които държавата да има специално отношение, посочи Ангелов. На въпроса дали „Пирогов“ е сред тях, проф. Ангелов каза, че би предложил „Пирогов“ да бъде част от тях.
Десислава Пеева/БТА