"Изразяваме остро несъгласие да научаваме от медиите за предложените промени в ръководството."

Това се отбелязва в декларация от Медицинския съвет на болницата, подкрепена от Съвета по здравни грижи и други работещи в лечебното заведение. Декларацията, приета на днешно заседание на Медицинския съвет, е изпратена до премиера, до председателя на Народното събрание и до министъра на здравеопазването. В нея се отправя покана към министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да посети болницата и да се срещне с Медицинския съвет, със Съвета по здравни грижи и работещи в лечебното заведение.  

"Изпълнявайки задачите при лечение на болните, персонал от 2500 човека заслужава да бъде уведомен от представители на Министерството на здравеопазването. Заявяваме, че ще отстояваме  безусловно мястото и мисията на УМБАЛСМ „Пирогов“ във фундаменталната структурата на здравеопазната система. „Пирогов“ е пример за ефективно функционираща 24-часова спешна болница", пише в нея. 

Хинков за „Пирогов“: Консултирал съм тази моя стъпка с премиера и председателя на здравната комисия

И се подчертава още:

"Нека лични настроения и нагласи да не оказват влияние върху сериозни и важни за всички, включително и за цялото общество, решения като назначаване/освобождаване на ръководството на най-голямата спешна университетска болница „Пирогов“. Нещата трябва да се правят на принципна и прозрачна основа."