Финансовите загуби на „Пирогов“ са се увеличили със 7 милиона за година, каза здравният министър
"Процедурата по освобождаване на директора на "Пирогов" изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новият изпълнителен директор. Законодателят е предвидил при подобни казуси да няма вакум и да не се нарушава приемствеността в управлението на дружеството. Изпълнителният директор на "Пирогов" е материално лице, което носи материална отговорност за всички включени договори и плащания. Към момента финансовата загуба на болницата е 31 408 000 лв. се е увеличила със 7 милиона в сравнение с миналата година."

Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков.

Той обяви, че към момента собственият капитал на дружеството под размера на записания, което означава, че то е декапилизирано. 

Министър Хинков нарече внушения обвиненията към него, че изпълнява някаква политическа поръчка. И уточни, че решенията са взети на база одитен доклад и последните конкурси, които са предизвикали обществено недоволство. 

"Аз съм консултирал тази моя стъпка не само с премиера, но и с председателя на здравната комисия", каза той. 

Борисов: Който се е захванал с „Пирогов“, правителството му е паднало

Проф. Хинков подчерта, че към момента болницата има сключен договор с банка за заем и изплащанията в рамките на този заем не могат да бъдат отчитани като финансова печалба.

"Фактически това е използване на заем от страна на „Пирогов“, за да се покият плащания към различни кредитори", уточни министърът. 

"Както виждате, директорът на „Пирогов“ продължава да функционира и сега. В момента има и обжалване на решението му, и когато съдът се произнесе, тогава ще има или пък няма да има смяна на директора. Не е вярно, че съм скрил това решение от медиите. Изглежда директорът на "Пирогов" няма да бъде сменен поради голяма съпротива. Аз върша това, което законът ми повелява, и съм длъжен да го направя. В момента съдът трябва да реши дали действието ми е правомерно или не", категоричен бе той.

Здравният министър каза още, че казуса с доклада за болница "Майчин дом" е съвсем различен и всички наднормени вземания са декларирани по законов ред и след всички проверки.