Министър - председателят акад. Николай Денков коментира ситуацията в Израел и дали се планира нов полет от България, който да евакуира българи. Според него засега няма нужда от допълнителни мерки у нас.
 

Николай Денков
БТА

"Това, което сме се разбрали с Мария Габриел е, че в момента, в който има група българи, които трябва да се изведат от там, ако е безопасно за полета, веднага ще бъде осигурен", заяви той.

По думите му трябва да има група от граждани, които според външно министерство, трябва да бъдат транспортирани и израелските власти да кажат дали може да се осъществи полета. 

Израел предупреди: Следващите 24 часа палестинците от Газа да се евакуират в южната част на анклава

"Това е целта на съвета по сигурността - да се чуят внимателно докладите на различните служби, да се сравни информацията и ако трябва - да се вземат допълнителни мерки. Вече имахме среща на контратерористичната група и всичко, което беше представено като възможни рискове е обсъдено и всички мерки, които е необходимо са взети", заяви Денков.

Според него за момента не се нуждаем от допълнителни мерки, но ако има промяна в ситуацията и затова ще има периодично такива срещи - тогава ще бъдат взети. В момента, по негови думи, няма нужда от нищо повече.

По отношение на ултиматумът, който Израел даде на палестинците от ивицата Газа да напуснат за 24 часа, Денков заяви, че го притеснява дотолкова доколкото това може да създаде дългосрочно рискове за България - а рисковете, според него, са ясни. "От една страна бежанска вълна, но веднага казвам, че в момента няма такава непосредствена опасност, ако има бежанска вълна, тя ще бъде насочена към други държави. Второто е възможни препядствия върху транспорта на петрол. Трябва да видим как ще се развие ситуацията, не можем да предскажем точно какво ще се случи", категоричен бе премиерът. Той допълни, че всички мерки, които е трябвало да се вземат, вече са взети. 

По отношение на предстоящия вот на недоверие Денков заяви, че според него аргументите са напълно измислени.

"Аргументите за вота на недоверие са напълно измислени, в тях няма нищо, което да е съдържателно откъм икономика и енергетика. Това, което има са изкуствени страхове на хората, които имат основание да са притеснени, но тези страхове са разпалени от политици, които си правят политическата агитация за местните избори", допълни премиерът.

Край на дебатите: Гласуват вота на недоверие в петък 13-и 

В отговор на БСП от четвъртък в случай, че вота на недоверие не мине, още следващата седмица ще се поиска втори вот, Денков отвърна: "Значи втория серия от същото".

По темата с протестиращите енергетици и миньори, които освободиха движението, премиерът Денков заяви, че ги е поканил перманентно и във всеки един момент могат да дойдат и припомни, че точка 7 от споразумението, което са подписали е, че ще продължават да преговарят.

"Така че аз ги чакам, разговорите се водят там, където може да се седне, да се обсъжда кой кого го интересува - няма промяна в това отношение", допълни той.

На въпрос притеснява ли се от ефективни стачни действия през зимата, Денков отвърна

"Аз първо казвам категорично, че няма никакво основание за тези искания и така очаквам, че самите енергетици като мине малко емоцията около това, което се случва е, че ние всъщност работим за тях - те работят срещу себе си", категоричен бе той.