След ожесточени дебати приключи извънредното заседание в парламента за вота на недоверие срещу кабинета. Депутатите прекъснаха ваканцията си преди местните избори и се върнаха в зала, за да дебатират около вота на недоверие. Гласуването ще се проведе в петък, 13 октомври.

"Закривам разискванията, заседанието за гласуване на вота за недоверие ще започне утре в 15 часа", заяви накрая Росен Желязков.

Според правилника за работа на Народното събрание самото гласуване на проекта на решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Вотът се смята за успешен, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново такова на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Искането за оставка на кабинета заради сектор "Енергетика“ беше внесено миналата седмица с подписите на 72 народни представители от "Възраждане“, "БСП за България“ и "Има такъв народ“.

Денков вот на недоверие
БГНЕС

Дебатите по вота: Обвинения и изтекли „опорки“

В пленарната зала по време на дебатите бяха министър-председателят Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и министри от кабинета. 

извънредно заседание нс вот недоверие
БТА

"Единственият провал, който видяхме днес, е опитът на опозицията да излъже българския народ, че идва енергиен апокалипсис. Енергиен апокалипсис няма и няма да има", заяви премиерът акад. Николай Денков. Според него всички изложени аргументи нямат нищо общо с истината. "Първо - правителството и Брюксел не затварят въглищни централи. Тези централи са под натиск от пазара на енергия, защото навлизат нови технологии, които произвеждат по-евтин ток", заяви Денков.

Денков вот на недоверие
БГНЕС

"Да използвате вот на недоверие като част от предизборната ви кампания, показва предизборна немощ", обърна се към вносителите на вота на недоверие съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков по време на дебатите в пленарната зала.

кирил петков парламент вот недоверие
БТА

"Реално вие нямате визия за България, а само пропаганда, основана на страх и омраза", допълни той.  Според Петков този вот няма да мине. "Да е ясно, че ще продължим да се борим за хората в енергийния сектор, за здрави и образовани лица, за модерна България, за по-високо платени работни места, за българите да са първа класа европейци, и ще се борим за нашата родина", допълни той.

"България е напът да се превърне от износител на електроенергия във вносител с всички, произтичащи от това рискове", заяви Искра Михайлова от „Възраждане“ от името на вносителите на вота на недоверие в сектор „Енергетика“ към правителството на Николай Денков. В мотивите Искра Михайлова припомни, че базов критерий за развитие на енергетиката е наличието на собствен ресурс.  

"Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика", посочи Михайлова. Тя допълни, че цели региони в Южна България са под риск от икономическа катастрофа, която ще доведе до обезлюдяване, в последна сметка до демографски колапс, в нашата страна. Искра Михайлова заяви, че общественият кредит на доверие към това правителство е напълно изчерпан. Продължаването на неговата работа би довела до изключително тежки последици за България в дългосрочен план и сме на мнение, че то не е способно да защитава националните интереси. Лобизъм, корупция, некадърност в сферата на енергетиката, ще доведат до загуба на хиляди работни места и обезлюдяването на тези региони, заяви Михайлова. 

"Действията ни до момента са свързани именно със запазването дейността на въглищните централи в името на електроенергийната сигурност на България", заяви министърът на енергетиката Румен Радев.

румен радев енергиен министър нс
БТА

Той коментира, че преговорите за промяна на ПВУ са започнали още от първия ден на встъпване на правителството и продължават и до днес. „Във всички анализи и сценарии, които бяха разгледани в последните четири месеца, водещ фактор бе гарантирането на енергийна сигурност”, категоричен бе Радев.

Според енергийния министър за четири месеца той и екипът му са отбелязали напредък. 

"Някой изчислява ли в последните дни как ще се отрази това на енергийната система. Войната ще се задълбочава. Някой изчисли ли как ще стига този руски петрол до рафинерията", запита лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС.

"Вървите към закриване на въглищните централи. Всичко розови думи "спокойно, няма проблеми" - докажете ни ги с числа", заяви Нинова.

Според нея съсипването на българската енергетика е започнало от ГЕРБ.

„Възраждане“ и ИТН: Изтече файл с име „Разпределение на говоренето на министрите. Вот на недоверие. Опорка“

"Опорките" на управляващите за дебатите по вота на недоверие изтекоха в медиите, коментираха от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ по време на разискванията.

След изказването на съпредседателя на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков, депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова го репликира, че е объркал изказването си с министър-председателя Николай Денков. „Тези ваши думи ги четем от вчера. Ако не знаете, вашите опорки изтекоха в медиите“, заяви тя. Следете си сценария, защото го сгрешихте още от първото излизане, призова Михайлова.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов каза, че файлът се казва „Разпределение на говоренето на министрите. Вот на недоверие. Опорка“ и коментира какво следва в дебата. По думите му вниманието следва да се насочи „към голямата картина, към колосалния напредък“ за четири месеца. Дебатът не е дали ще се затворят тецовете, дебатът е дали България ще вземе 4,2 млрд. лева, на които Кирил Петков каза 1,2 млрд., коментира Йорданов.

извънредно заседание нс вот недоверие
БТА

Министър Радев трябва да започне с очертание на голямата картина в енергетика и да оборва всяка лъжа в конкретика и да използва думата "лъжа" свободно, продължи да коментира Йорданов предполагаемия сценарий. Той посочи, че за финансовия министър пишело, че, ако успее, ще говори от трибуната, ако не - пред медиите в кулоарите, а премиерът Денков трябвало да обобщи визионерски отвъд дребните предизборни кавги и да посочи колосалния напредък, който кабинетът е отключил в безпрецедентно кратки срокове. Накрая Йорданов остави „опорките“ на парламентарната трибуна за ориентиране на управляващите.

В отговор Кирил Петков изрази съжаление, че единственото, с което са успели да отговорят на неговата реч, са „някакви комедийни изказвания“ на хората от „Има такъв народ“.  Знам, че там има големи способности и правят шоу от много време, но тук става дума за българската енергетика, за българското правителство, става дума за бъдещето на България, заяви той. Ако нямате позитивни решения, ако нямате политики, с които българите да живеят по-добре, единственото, което правите, е да използвате страха на хората във вашия вот на недоверие, който няма да бъде успешен, с надеждата да направите някакви малки предизборни лозунги за следващите две седмици, коментира Петков.
 
БТА