/ БГНЕС
"Опорките" на управляващите за дебатите по вота на недоверие изтекоха в медиите, коментираха от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ по време на разискванията по внесения вот на недоверие към кабинета "Денков" "заради провала на правителството в сектор "Енергетика".

След изказването на съпредседателя на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков, депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова го репликира, че е объркал изказването си с министър-председателя Николай Денков. „Тези ваши думи ги четем от вчера. Ако не знаете, вашите опорки изтекоха в медиите“, заяви тя. Следете си сценария, защото го сгрешихте още от първото излизане, призова Михайлова.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов каза, че файлът се казва „Разпределение на говоренето на министрите. Вот на недоверие. Опорка“ и коментира какво следва в дебата. По думите му вниманието следва да се насочи „към голямата картина, към колосалния напредък“ за четири месеца. Дебатът не е дали ще се затворят тецовете, дебатът е дали България ще вземе 4,2 млрд. лева, на които Кирил Петков каза 1,2 млрд., коментира Йорданов.

Министър Радев трябва да започне с очертание на голямата картина в енергетика и да оборва всяка лъжа в конкретика и да използва думата "лъжа" свободно, продължи да коментира Йорданов предполагаемия сценарий. Той посочи, че за финансовия министър пишело, че, ако успее, ще говори от трибуната, ако не - пред медиите в кулоарите, а премиерът Денков трябвало да обобщи визионерски отвъд дребните предизборни кавги и да посочи колосалния напредък, който кабинетът е отключил в безпрецедентно кратки срокове. Накрая Йорданов остави „опорките“ на парламентарната трибуна за ориентиране на управляващите.

В отговор Кирил Петков изрази съжаление, че единственото, с което са успели да отговорят на неговата реч, са „някакви комедийни изказвания“ на хората от „Има такъв народ“.  Знам, че там има големи способности и правят шоу от много време, но тук става дума за българската енергетика, за българското правителство, става дума за бъдещето на България, заяви той. Ако нямате позитивни решения, ако нямате политики, с които българите да живеят по-добре, единственото, което правите, е да използвате страха на хората във вашия вот на недоверие, който няма да бъде успешен, с надеждата да направите някакви малки предизборни лозунги за следващите две седмици, коментира Петков.
Теодора Цанева/БТА