Петък 13-и не се оказа фатален за кабинета. Отхвърлен беше първият вот на недоверие срещу правителството по време на извънредно заседание на парламента 

вот на недоверие


"Предложението не е прието, вотът не е успешен", заяви председателят на НС Росен Желязков.

нс заседание петък 13
Георги Димитров

Гласуваха 214 народни представители, "ЗА" предложението гласуваха 71, а "против" 143. След това се проведе и прегласуване. Резултатите бяха същите.

вот недоверие нс 13 10
БТА

вот недоверие нс 13 10
БТА


Ето как гласуваха депутатите: 

ГЕРБ-СДС - 48 гласа "против"
ПП-ДБ - 62 гласа "против"
Възраждане - 37 гласа "ЗА"
ДПС - 33 гласа "против"
БСП - 23 гласа "за"
ИТН - 10 гласа "за"
НЕЗ - 1 гласа  "За"

Няма въздържали се народни представители.
 

нс заседание петък 13
Георги Димитров

Вотът на недоверие, "заради провала на правителството в сектор "Енергетика“, беше внесен миналата седмица от 72 депутати от "Възраждане“, "БСП за България“, ИТН и независимия депутат Радостин Василев.



Заседанието започна минути след 15 часа.

В началото бе предложено от Росен Желязков в дневния ред да се включи второ гласуване на законопроект за изменение на Закона за администрацията, който е разгледан на първо четене. Текстът е проект на декларация в подкрепа на евроатлантическия път на Грузия и предоставяне на статут за кандидат за членство в ЕС. Той направи предложение и за почивка, за да може да бъде разгледана и декларация в подкрепа на Израел. Предложението бе тези точки да станат точка 2, 3 и 4 след гласуване на вота за недоверие.

Край на дебатите: Гласуват вота на недоверие в петък 13-и

"Г-н Петков, ще ме погледнете ли в очите", попита Станислав Балабанов от ИТН и продължи "как се чувствате днес, след като Бойко Борисов и Делян Пеевски ви подкрепиха, след като партията на този, който арестувахте преди година и половина, ви спаси?". Думите му дойдоха след неуспешния вот на недоверие към правителството.
 

нс заседание петък 13
Георги Димитров

"Г-н Бойко Рашков как се чувствате, след като ви използваха да арестувате Бойко Борисов, а днес натиснахте бутона в името на това вие, Христо Иванов, Кирил Петков и цялата ви клика да продължи да управлява само заради двама души - Делян Пеевски и Бойко Борисов. Вие извършихте най-отвратителното и унизително действие срещу българските граждани - управлявате с най-голямото зло", каза Балабанов обвинително.

Коментарът на председателя на Народното събрание не закъсня: "Благодаря, г-н Балабанов! В един момент помислих, че ще изпеете българския вариант на една песен на Деспина Ванди", каза той.

А след това Тошко Йорданов от ИТН му наложи наказание "забележка". "Позволявате си да коментирате думите на депутат на вот на недоверие защо е гласувал така, заради което ви налаг наказание "забележка"", заяви той.

По-рано в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма да присъства в пленарна зала, тъй като е зает с предизборна среща.

Припомняме, че в четвъртък се проведе извънредно заседание в НС, където депутатите проведоха ожесточени дебати за вота на недоверие.

Според правилника за работа на НС самото гласуване на проекта на решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.
При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново такова на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.