Бургаският районен съд присъди 4 години и 6 месеца лишаване от свобода на Диян Дичев, сочен като помагач на Станимир Рагевски - обвиняем за бруталните убийства в Бургас, разтърсили обществеността през отминалата година, посочва NOVA.

Дичев наричан още „готвачът” е основен свидетел по случая с екзекуциите на брокерката Теодора Бахлова и 28-годишния Юмер.

Защо, обаче, той получи само обвинение за лично укривателство, а не за съучастие - отговори търсят близките на жертвите. 

Дичев е собственикът на ресторант, който лично посочи мястото, където в торби бе намерено тялото на Юмер, а по-късно и мястото в бургаските гробища, където са част от останките на убитата брокерка Теодора Бахлова. На брифинг 8 октомври миналата година бе оповестено, че в Дичев е открит пистолетът, с който са застреляни двете жертви, а частите от тялото на Бахлова са изхвърлени от самия него в канализация пред дома на готвача. Намерен е и телефонът използван, за да бъде извикан Юмер за среща с екзекутора си.

Откриха части от тялото на убитата брокерка в канализацията на Бургас (ВИДЕО)

„Открит е и саблен трион, електрическата част от който е намерена в междуетажна площадка в кооперацията, където живеел Дичев. Вътре в пластмасовата му част е намерена тъкан, която в резултат на изготвената ДНК експертиза е установено че е на Юмер Мехмед. Същевременно нож, който съответства на марката на този електрически инструмент, е намерен в автомобила на Рагевски”, каза Георги Чинев, окръжен прокурор.

Въпреки наличните факти, обаче, към този момент прокуратурата не е повдигнала ново обвинение на готвача в по-тежко, а именно съучастие в бруталните убийства. В съдебната зала Дичев отрече съучастие, но призна, че е знаел два дни след смъртта на брокерката, че е убита.  

Постановената присъда за укривателство и липса обвинение за съучастие, обаче, надигна вълна от недоволство в социалните мрежи и призиви за протести.

 „Тялото на майка ми е стояло няколко месеца в негов имот. За мен това не е лично укривателство”, каза Християна Радоева, дъщеря на убитата Теодора Бахлова.  

Деян Дичев всъщност се оказва важен, ключов свидетел, заради което може никога да не получи по-тежко обвинение.

Разплита се случаят около жестокото убийство на Юмер Мехмед

 „Ако тази присъда влезе в сила, има срокове които ще прекратят изцяло възможността на прокуратурата да повдигне обвинение за съучастие, в случай че такива данни има по другото дело. Към настоящия момент Окръжната прокуратура в Бургас е счела, че такива данни няма”, заяви адвокат Димитър Вълчев.

Апел към върховната наказателна власт, обаче, за пръв път дойде и от самото държавно обвинение.

„Апелирам българския законодател да преразгледа състава на личното укривателство и да го приведе във вид, който да е адекватен и към такива ситуации, като сегашната”, обясни СНХ - прокурор Христо Христов.

Очаква се след последната комплексна съдебно-медицинска експертиза да стартира и тежкия процес срещу Станимир Рагевски.