Състав на Окръжния съд във Враца потвърди постановената от Районен съд - Мездра присъда от шест години "лишаване от свобода" за Д.Й. от Мездра, който е признат за виновен, че съхранявал законно притежавано огнестрелно оръжие в нарушение на закона, което е довело до смъртта на малолетно дете, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Врачанският окръжен съд е приел за установена фактическата обстановка, възприета от първоинстанционния съд и изложена в обвинителния акт, се уточнява в съобщението. В мотивите на съда не е прието, че Районен съд - Мездра е допуснал съществено процесуално нарушение, както твърди защитата на подсъдимия. Съдът е приел за неоснователно и другото оплакване на защитата за неправилна квалификация на извършеното престъпление, като особено тежък случай. Не са възприети и оплакванията на поверениците на наследниците на убитото малолетно дете, че постановената присъда на първа инстанция е явно несправедлива.

Съдът е приел като основателно възражението на защитата на подсъдимия срещу присъденото обезщетение за смъртта на осемгодишното момче, като го е намалил наполовина, допълват в съобщението. Решението на Врачанския окръжен съд е окончателно.

Решението на Окръжен съд - Враца е постановено след повторно заседание по внесените жалби срещу присъда на Районен съд - Мездра заради кончината на съдия от предишния състав на въззивния съд. Присъдата на съда в Мездра постановяваше след редукция шест години затвор при общ режим на изтърпяване, за Д.Й., който бе обвинен, че е държал четири пушки и боеприпаси за тях в нарушение на закона за оръжията и взривните вещества. Това е довело до смъртта на малолетното момче на 8 януари т.г., като деецът, извършил изстрела, не е искал и не е допускал това, защото също е малолетен. Случаят е квалифициран като особено тежък от обвинението и това е признато и от втората съдебна инстанция.
 
БТА