Проговори защитата на обвиняемия баща
Продължение на случая с убитото 8-годишно дете в Мездра.

Проговори защитата на обвиняемия баща, държал неправилно оръжието и боеприпасите си без да ги заключва и така станал причина синът му да гръмне с пушка в дома му приятелчето си.

Семейството на убитото 8-годишно дете в Мездра ще обжалва присъдата

„Този случай е прецедент в криминалистиката на България и в съдебната практика с оглед действията на подсъдимия. Най-вече на подсъдимия”, смята дядото на детето.

Вече 10 месеца и няколко дни след онази фатална вечер на иначе тихата и малка уличка в Мездра семейството на 8-годишния Томи търси възмездие за смъртта му. Търси отговорност от бащата, който държал незаключени 4 огнестрелни оръжия и боеприсите за тях. Според източници на NOVA патрони имало в джобовете на яке, което висяло на закачалка.

На първото дело обвиняемият поиска съкратена процедура. Това намали присъдата от 9 на 6 години лишаване от свобода. Прокуратурата не протестира, защото това е максималното наказание за деянието по закона за съхранене на оръжие и боеприпаси и то в случаи, в които това нехайство стане причина за смърт.

Роднините на загиналото дете обаче не са съгласни и обжалваха. Обжалва и осъденият, което пък за пръв път след толкова много време стана причина пред камера да бъде изказано и това, което мислят той и защитата.

Пуснаха под гаранция задържания след смъртта на 8-годишно дете в Мездра

„Нашето виждане е, че в присъдата се съдържат някои недостатъци, посочили сме ги подробно. Те са строго специализирани и не ми се ще да ги изказвам, но така или иначе искаме ревизия и поправка на тези недостатъци, които биха довели до по-различен изход относно размера на наказанието.

Наказанието е едно. То е предвидено в закона, но не се съгласяваме с неговия размер”, казва адвокат Явор Нотев. Семейството на починалото дете обаче няма предвид неправилното съхранение на оръжието и боеприсапасите, а нещо друго, което никой законов текст не визира.
nova.bg