/ iStock/Getty Images
Общо петима души са задържаните след щурма на къщата в Мездра, където вероятно е било простреляно 8-годишното момче. В Районна прокуратура-Враца е образувано досъдебно производство  за хулиганство и повреждане на имущество, съобщиха от пресцентъра на обвинението.

Предстои наблюдаващият прокурор да прецени кои от тях да бъдат привлечени към наказателна отговорност, за какви деяния и какви мерки за неотклонение да им бъдат определени.

Извършен е  оглед на местопроизшествието, разпитани са 12 свидетели, назначена е  техническа експертиза, както и оценителна за установяване размера на причинените имуществени щети и други.
Продължава издирването от органите на МВР на неустановените до момента лица, съпричастни към престъпленията. 

По-рано Районната прокуратура във Враца даде подробности по случая с разследването на 8-годишното дете, намерено мъртво.

Образувано е досъдебно производство по чл.338, ал. 3 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

До настоящия момент са извършени следните действия по разследването: оглед на местопроизшествие и оглед на трупа на пострадалото дете, разпити на 16 свидетели, част от които са дали показания пред съдия.

Извършени са четири претърсвания и изземвания от имоти, находящи се в Мездра и в околни села.

Иззети са мобилни апарати, ползвани от Д.Й., който е привлечен като обвиняем по досъдебното производство, а също и от неговата съпруга М.Й. и малолетния им син, в чиито дом е настъпила смъртта на 8-годишното дете, допълват от прокуратурата.

След щурма в Мездра дядото на загиналото дете: Фалшивите версии ни вбесяват

По делото са назначени балистична експертиза, две химични експертизи, дактилоскопна експертиза, съдебномедицинска експертиза, съдебна психолого-психиатрична експертиза на малолетния син на Д.Й., а също комплексна ДНК и балистична експертизи, които трябва да се извършат в Националния институт по криминалистика-София.

В хода на следствените действия са иззети видеозаписи от общинските камери в Мездра.

Внесени са искания за изискване на трафични данни за проведени разговори от телефонните номера, ползвани от семейството (по чл.159а от НПК).

Спрямо привлечения в качеството на обвиняем Д.Й. за престъпление по чл. 338, ал.3 от НК, е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ с определение на Районен съд- Мездра от 11 януари.

Екшън в Мездра - 70 души щурмуваха къщата, в която почина дете (ВИДЕО)

Към момента не са налице доказателства за участие на други лица в разследваното престъпление, както и за осъществени други престъпни състави от лица, различни от привлечения в качеството на обвиняем Д.Й.  

Предстои по делото да бъдат извършени още разпити на свидетели и допълнителни експертизи.

Ръководството на Районна прокуратура-Враца няма да позволи нерегламентиран натиск върху магистрати и разследващите органи относно законосъобразността и пълнотата на провеждането разследване, уточняват от държавното обвинение.