Дядото на загиналото при нещастен инцидент в Мездра Тома Томов разкри в ефира на NOVA защо се е стигнало до вчерашния щурм на къщата на съседите им, където умира внука му. Според него тя се крие в това, че майката на детето все още се разхожда на свобода из града. 

“Майката на детето, за което всички версии сочат, че е извършило престъпление се разхожда на свобода из града. Хората в Мездра знаят, че тя е на свобода и това ги предизвиква.“, заяви Тома Томов.

„За майката на другото детето имам сериозни съмнение, че има участие във втората част на престъплението – в изнасянето на трупа на внука ми. То бе високо и тежичко – около 40 килограма", смята той.

"Това престъпление има две страни – убийството на детето е по-леката част, детето не може с умисъл да убие приятелчето си. Ако нещата бяха останали така и се бяха обадили в полицията, ние щяхме да наемем адвокат и да се съдим, но втората уродливата част е, че детето влачено и изхвърлено без дрехи на дъжда в локвата", каза още Тома Томов.

"Предполага се, че престъплението е извършено от едно наказателно неотговорно дете.  Ние не можем да го разследваме, освен да снемем обяснения пред психолог. Не можем да го обесим и да го вкараме в затвора. То обаче е основен източник на информация. Не е нужно човек да е прокурор, за да разбере, дали на детето може да му се влияе и внушава. Изразих тази претенция пред органите, жената обаче продължава да се движи свободно”, смята още той.

„Хората разбраха, че жената се движи спокойно по улиците. Допълнително се получи напрежение, когато моите хора видяха колите на бракониера”, допълни Томов.

„Пиратката бе версия, която внесе елемент на заблуда за полицаите и така даде възможност на бащата, който е изключителен бракониер, да се измъкне за кратко“, каза още Томов.

„Това дете е разнасяло оръжието из къщата и го е показвало на другите деца – този сигнал съм го подал на полицаите“, заяви още дядото на детето. 

В Мездра няма напрежение, има една огромна съпричастност с трагедията на това семейство. В крайна сметка и обществото трябва да знае истината”, каза от своя страна кметът на Мездра Иван Аспарухов.

„Не можем да бъдем управлявани от слухове. Има институции, които трябва да си свършат работата”, категоричен бе той.