/ Дарик Враца
Персоналът на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца изпрати писмо до омбудсмана на България с копия до министър-председателя, председателя на Здравната комисия в НС, областния управител, кмета на Враца, ОбС-Враца, председателя на БЛС.

Ексклузивно! Директорът на врачанската болница проговори пред „Дарик“

В писмото се посочва, че болницата вече година работи с персонал на критичния минимум, а нередовното изплащане на заплатите води до допълнително ескалиране на напрежението и напускане на хора.

Последната заплата, която са взели работещите в болницата, е била за юни и е изплатена на 22 август. „МБАЛ „Христо Ботев“ Враца осигурява медицинска помощ на 200 хил. жители, тук се намира единственото СПО, Отделение по трансфузионна хематология, Съдебна медицина, предстои отварянето на отделението по Инвазивна кардиология и други. В момента болницата продължава дейността си единствено заради чувството за дълг и отговорност на работещите в нея.

Кирил Ананиев: Намерен е вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца

Персоналът на МБАЛ настоява за ясни, конкретни и точни отговори от МЗ като принципал за бъдещето на лечебното заведение. Натрупаните до този момент дългове не са наши и не е наша отговорност изплащането им.

Настояваме за редовно изплащане на трудовите ни възнаграждения и корекцията, съгласно браншовите споразумения. Настояваме за структуриране на ефективно работещ управленски екип и конкретни действия за стабилизиране на болницата.

Врачански медици обвиниха здравния министър в геноцид

Настояваме да се преустанови негативната масирана медийна атака срещу нас, която води до отлив на пациенти .“Ако настоящето състояние продължи и следващите месеци, то болницата ще се самозатвори поради липса на персонал. Така отговорността за липсата на медицинска помощ в област Враца ще бъде изцяло на МЗ, се казва още в писмото.

То е придружено с подписите на всички работещи -лекари, медицински и немедицински персонал. В понеделник, на обяд те обмислят ефективни протестни действия с блокиране на главен булевард.