/ Дарик Враца
Тежки разговори се водят между работещите в многопрофилна болница "Христо Ботев"-Враца и зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, която пристигна в града да представи новия директор на лечебното заведение и да успокои персонала, че болницата няма да се затваря.

Лекари и сестри обаче продължават да недоволстват заради забавените с три месеца заплати. Недоволните дори хвърлиха яйца по зам.-министъра на здравеопазването. На свой ред Жени Начева ги информира, че днес ще бъде преведена заплатата за февруари, а до края на май - и за април, така ще остане неразплатена само заплатата за март.
 
Кирил Ананиев: Намерен е вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца

"Затова ви моля да се върнете по работните си места и да изпълнявате задълженията си нормално", апелира зам.-министърът.
 
Присъстващите медици се опитаха да обяснят, че само със заплати проблемът не се решава. В момента има недоокомплектоване на персонала, неработещи телефони, липсващи медикаменти.

"Сега, в момента, има спешен случай и няма къде да го приемем - няма и телефон, по който да се обадим за помощ, човекът лежи на носилка в коридора - какво да правим с него, обяснете ни", заявиха протестиращите.
 
Врачански медици обвиниха здравния министър в геноцид

"Аз не съм тук, за да се карам с вас", отговори им Начева. Тя провокира присъстващите и с въпроса къде са били, когато в продължение на години дълговете на болницата са се натрупвали, защото самата тя не е виновна.
 

БГНЕС, архив


Поредна болница във Враца заплашена да спре работа завинаги

къде е било Министерството през това време, след като е получавало отчети за състоянието на всеки три месеца. В борда на директорите нали е имало представител на държавата, той е получавал пари - да ги върне сега тези пари", реагираха лекари.