/ Дарик Враца
Сигнал за безстопанственост във врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ ще внесат до главния прокурор следващата седмица от ръководството на БСП-Враца и народни представители от партията, обяви днес областният председател Иво Лилов.

Кирил Ананиев: Намерен е вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца

По думите му, трябва специализираните органи да решат има ли извършени нарушения и от кого. „Не може да се наливат нови и нови средства, когато те изтичат по неведоми пътища. Трябва да е ясно кой носи отговорност за сегашното състояние.

Врачански медици обвиниха здравния министър в геноцид

По думите му, на всеки три месеца отчети за състоянието на лечебното заведение са внасяни в Министерството на здравеопазването. „Кой не видя, че всяка година задълженията се увеличават с по 3 млн. лв?“, попита Лилов.

Той изнесе данни според, които през 2017 г. средният разход за леглоден в болницата се е увеличил спрямо предходната с над 51 %, а за лекарстводен - почти със 100 %.

Поредна болница във Враца заплашена да спре работа завинаги

Имайки предвид какъв е капиталът на дружеството и задълженията, които за 2017 г. са били над 16 млн. лв. то болницата вече е декапитализирана и държавата е само формален собственик на лечебното заведение. Фактически вече собственици са всички кредитори, сред които работещите в болницата, заяви още Иво Лилов.

„И в Ловешката болница е тежко, но във врачанската нещата вече са минали дъното“, коментира на свой ред и народният представител от БСП и член на Комисията по здравеопазване д-р Валентина Найденова.

Допълнителни възнаграждения в болниците - само ако нямат дългове

Тя обяви, че не вярва опитен финансист какъвто е министър Ананиев да не може да спаси двете болници, затова смята, че липсва желание.

МЗ готово с единния стандарт за финансово управление на болниците

Според народният представител Николай Иванов, в понеделник, когато зам.-министър Начева ще се срещне с работещите в болницата, трябва да се поеме ясен ангажимент за осигуряване на спешно финансиране в кратък срок.

Има сериозна опасност Враца да остане без спешно отделение

То ще позволи редовно изплащане на заплатите, връщане на доверието към ръководството и към ръководството на министерството. Така болницата може да започне да работи по новия договор със Здравната каса, с приходите от дейността да започне да функционира и да се появяват резултатите от оздравителния план за лечебното заведение.