/ БГНЕС, архив
Министър Кирил Ананиев е депозирал в Народното събрание единния стандарт за финансово управление на болниците и механизмите за контрол на изпълнението му. Така той отговори на въпрос по време на парламентарния контрол, свързан със състоянието на Специализираната болница за белодробни болести (СБББ) в Перник.
 
Прокуратурата търси виновен за тежкото състояние на болниците у нас

В понеделник министър Ананиев ще се срещне с кмета на Перник, за да обсъдят състоянието на лечебните заведения в града. Той посочи, че е изготвен и оздравителен план. По предварителни данни общите задължения на белодробната болница са 483 000 лв., като от тях 241 000 лв. са просрочени, посочи още министър Ананиев.
 
Здравният министър: Няма болница, която да е в състояние на фалит

До момента от болницата в Министерството на здравеопазването (МЗ) са постъпили искания за капиталови субсидии в размер на 761 000 лв. за медицинска апаратура и пречиствателна станция да отпадни води, но не е постъпило искане за средства за ремонт на сградата и на отоплителния котел, допълни министър Ананиев.
 
Основната цел на стандарта, депозиран в Народното събрание, е стабилизиране на финансовото състояние на болниците чрез общи правила за управление на финансовите и човешките ресурси, възлагането на обществените поръчки, отчитане на дейността и др., обясни министър Ананиев.
 
Прокуратурата влезе в „Пирогов“ и още няколко болници в страната

По думите му този стандарт и новият здравноосигурителен модел, който се подготвя, ще представляват финансовата конституция за лечебните заведения. Министър Ананиев изрази убеждението си, че документът ще се ползва дори и от частните болници.
БТА