/ БГНЕС, архив
Прокуратурата влиза в седем болници в страната
96633
Прокуратурата влиза в седем болници в страната
  • Прокуратурата влиза в седем болници в страната
Прокуратурата влезе в осем болници в страната, една, от които – "Пирогов", заради безстопанственост при управлението им. Задържан бе директорът на здравната каса в Ловеч, защото сключил незаконен договор с частна болница, с което ощетил здравноосигурителната институция с 1 млн. лв. Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че „Пирогов” има нужда от преструктуриране, а от спешната болница заявиха, че официално все още не са информирани от страна на държавното обвинение за предстоящи проверки. От прокуратурата уточниха, че повечето лечебни заведения, в които предстои разследване, са пред фалит – теза, която бе напълно отречена от здравните власти.

Днес прокуратурата е образувала досъдебно производство заради безстопанственост в "Пирогов". Оказва се, че нарушенията са започнали през 2010 година още при предишните ръководства на болниците, като те се изразяват в сключване на незаконни договори, както и договори за отдаване на апаратура под наем. Въпреки че от прокуратурата заговориха за тежко финансово състояние на „Пирогов”, здравният министър Кирил Ананиев изложи своя теза:
 
Пирогов има нужда от преструктуриране на отделенията. В Пирогов, например, има например четири хирургии, има четири ортопедични отделения, просто ненужни структури, ненужни началници, управленски персонал, когато може да се оптимизират тези структури“.

„Пирогов“ трябва да бъде преструктурирана, смята министър Ананиев
 
Малко по-късно през деня говорителят на спешната болница Мария Пойразова коментира:
 
„Към настоящия момент в болница Пирогов не е постъпвала официална информация от страна на прокуратурата за провеждане на каквото и да било производство или проверка. В бъдеще, ако има такава, независимо от кой държавен орган се извършва тя, ние ще окажем абсолютно пълно съдействие“.
 
Разследвания започват и в болниците в Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали, Ловеч и Попово. Тук отново се роди противоречие между държавното обвинение и здравните власти, тъй като ресорният министър Ананиев обяви, че няма болница в страната, която да е пред фалит, а говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви точно обратното:
 
„Засега няма болница, която да е в състояние на фалит. Вие знаете, че направихме оздравителни планове на всички болници“, каза министър Ананиев.

Здравният министър: Няма болница, която да е в състояние на фалит
 
„Пирогов е седмата болница, за която се започва разследване днес. Като за източването Ловешката болница имаме досъдебно производство с щета 20 млн., а освен това установиха колегите след сигнал от ДАНС, че и директорът на регионалната здравна каса е нарушил закона и е ощетена здравната каса с почти 1 млн.“, каза от своя страна говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Арестуваха шефа на Здравната каса в Ловеч

Това се е случило през есента на 2017 година, когато директорът на местната каса сключил по думите на Арнаудова незаконен договор с частна болница. Така, за период от три месеца в частното лечебно заведение били прехвърлени малко под 1 млн. лв.
 
Всички разследвания ще се водят от Софийската градска прокуратура, като целта била да се елиминира възможността за връзки между болнични директори и местни прокурори.
 
До края на месеца Министерството на здравеопазването има задачата да изготви подробен доклад за състоянието на всяка една болница у нас.