/ БГНЕС
Болница "Пирогов" трябва да бъде преструктурирана. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в парламента.
 
"Ще влезем следващата седмица в "Пирогов" с конкретен оздравителен план. Той ще подобри в значителна степен финансовото й състояние, както ще оптимизира разходите, така ще оптимизира и структурите вътре в болниците", отбеляза министърът.

Здравният министър: Няма болница, която да е в състояние на фалит
 
Той подчерта, че болница "Пирогов" има нужда от преструктуриране на отделенията.
 
"Има например четири хирургии, четири ортопедични отделения, просто ненужни структури, ненужни началници, управленски персонал, когато може да се оптимизират тези структури", коментира Ананиев.
 
Попитан дали ще бъдат съкращавани началници в "Пирогов", министърът уточни: "Не го приемайте като съкращаване на началници на отделения, а оптимизиране на отделенията, което означава по-малко административни разходи и повече разходи за лечение на хората".

Прокуратурата влиза в „Пирогов“ и още шест болници в страната

Засега няма болница, която да е в състояние на фалит, заяви министърът в отговор на въпрос. Направихме оздравителни планове на всички болници и най-вече на най-тежките, които се изпълняват и с всеки месец финансовото им положение се подобрява, допълни той.
 
В отговор на въпрос Ананиев заяви, че на този етап не обмисля смяна на директори на болници, тъй като не се е доказала тяхна вина.