Д-р Антонио Маринов, директор на РЗОК – Ловеч
Д-р Антонио Маринов, директор на РЗОК – Ловеч / netinfo
При акция на ДАНС и Областната дирекция на МВР в Ловеч е задържан директорът на Районната здравноосигурителна каса в града д-р Антонио Маринов. С разрешение на Окръжния съд е извършено претърсване в сградата на касата, иззети са документи и са разпитани служители.
 
Шефът на касата е задържан за срок от 24 часа, утре ще стане ясно дали той ще остане по-дълго в ареста.
 
Според Ловешката окръжна прокуратура срещу д-р Антонио Маринов е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление – злоупотреба със средства на здравната каса.
 
Името на директора на РЗОК – Ловеч, се свързва с даването на разрешително за новата частна болница „Кардиолайф” в града, за което свидетелства стенограмата на заседанието на надзорния съвет на НЗОК от 4 октомври м.г.
 
На съвместна пресконференция в началото на декември 2017 г министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров обявиха, че трите ведомства ще търсят неизгодни договори, чрез които се източват публични средства от държавни и общински болници.
 
Проверката ще обхване търговските споразумения с частни клиники и доставчици на различни услуги. Тогава бяха изнесени данни, че ловешката държавна болница е работила неизгодно съвместно с частната клиника „Кардиолайф”. За периода на взаимния им договор МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" е отчела 1,388 млн. лв. приходи, докато частната болница е получила над 13,6 млн. лв.