Общо събрание на МБАЛ Враца
Общо събрание на МБАЛ Враца / Дарик Враца
„Правим всичко възможно да има спокойствие и болницата да работи нормално, запазвайки съществуващите отделения“, обяви днес след общото събрание на акционерите на МБАЛ „Христо Ботев“ директорът Орлин Цветков. След среща с ресорния министър представителите от „Медика кор“, развиващи инвазивната кардиология, са обявили, че са готови да останат, с единствено условие да получават парите от дейността по отделна сметка. Предстои да се разбере дали това е възможно.

„Отделенията по Кардиология и Инвазивна кардиология са като скачени съдове, ако се реши проблемът с Инвазивната кардиология, ще работи и Кардиологичното отделение, обясни още Цветков. По думите му подалите оставка лекари от това отделение са проявили разбиране и остават да работят.“

Орлин Цветков обяви още, че около 25 лекари, които са навършили пенсионна възраст, но не участват в лицензирането на клиничните пътеки, са получили предизвестие за пенсиониране. Той бе категоричен, че действащи лекари, участващи в лицензирането, няма да се съкращават. Очаква се съкращение на около 20 човека от административния персонал, предимно заминаващи се с поддръжка. 

На този етап няма да се съкращават определените за преструктуриране отделения. „Дадохме гратисен период за шефовете на тези отделения да покажат колко е добро нивото на обслужването при тях. В тези отделения ще се освободят само минимален брой санитари и сестри. Взети са мерки с помощта на ВиК и „Топлофикация“ за намаляване и на разходите за вода, и парно“, каза още Орлин Цветков.

Проблемът по думите му е сериозен, защото през март предстои договаряне на дейностите за 2018 година. Важно е и ролята на болницата като база за обучение. „В момента при нас работят 15 специализанти, които трябва да задържим. Те са тук, защото са от Враца и болницата е база, така могат да си спестят ходенето до София“, обяви директорът.
 
Той благодари на кмета на Враца Калин Каменов за преведените от общината 100 хил.лв., благодарение на които за два месеца са осигурени консумативите и лекарствата в здравното заведение.
След разговори с министъра са вдигнати и запорите на болницата. В момента всичко, което се заявява вече се заплаща, каза Орлин Цветков. По отношение на заплатите продължава да се върви с 1 месец закъснение. На този етап  ноемврийските са изчистени, остават дължими декемврийските.
 
МБАЛ „Христо Ботев“ Враца успя от втория път да проведе общо събрание на акционерите, на което бе взето решение за продажба на сградите на бившия ТЕЛК. Първото събрание, насрочено за миналия месец, нямаше кворум. Днес отново имаше представители само на Община Враца и на държавата. По този повод кметът на Враца Калин Каменов обяви, че тази форма на управление на болницата е нефункционална. „Моето лично мнение е че болницата трябва да стане изцяло държавна и да престане да съществува под формата на търговско дружество, защото тази форма на управление е нефункционална и безпредметна. Тази идея вече е коментирана с МЗ и се надявам да се възприеме, защото последните 2 години показват, че или Търговският регистър, където се публикуват поканите, не се чете, или има тотален отказ да се участва в управлението на болницата. А второто е много притеснително." 

По повод 100-те хил.лв., които ОбС Враца гласува за болницата и благодарение на които за следващите 2 месеца са осигурени консумативите и лекарствата, Калин Каменов обяви: „Много ми се иска и други общини да го направят, защото всички като акционери трябва да бъдем солидарни и отговорни към нашето здравно заведение, в което всички се лекуваме като пациенти“.

По втората точка от дневния ред, която трябваше да определи получените от продажбата пари да се използват за дейности, пряко свързани с предмета на дейност на дружеството, представителят на държавата гласува „въздържал се“. Вероятната причина е очаквана промяна в закон, касаещ изразходването на подобни пари.