Здравният министър Кирил Ананиев
Здравният министър Кирил Ананиев / БГНЕС, архив
Допълнителни възнаграждения в болниците - само ако нямат дългове
96832
Допълнителни възнаграждения в болниците - само ако нямат дългове
  • Допълнителни възнаграждения в болниците - само ако нямат дългове
Допълнителни възнаграждения в болниците ще се получават само ако лечебното заведение няма просрочени дългове. Ръководителите на болници ще трябва да минимизират и възможностите за полагане на извънреден труд. Това е разписано в новия Стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения, който здравният министър Кирил Ананиев вече е депозирал в Народното събрание.

МЗ готово с единния стандарт за финансово управление на болниците
 
Основна цел на документа е да стабилизира държавни и общински болници в тежко финансово състояние, като лечебните заведения във Враца, Ловеч и Добрич. По силата на стандарта болниците ще трябва до 15-и януари всяка година да предоставят на министерството програмата си за следващите 12 месеца, в която да посочат източници на финансиране и разчет на очакваните парични потоци.
 
Ако във въпросната програма болниците не са предвидили сключването на ангажименти по нови договори, програми или проекти, до края на годината те няма да имат право на такива.

Здравният министър: Няма болница, която да е в състояние на фалит
 
Положителният текущ финансов резултат, с какъвто вече някои болници се похвалиха, вече няма да може да бъде основание за извършване на непланирани разходи, се казва още в документа.
 
Той задължава и ръководителите на лечебните заведения да утвърждават работни графици, с които трябва да минимизират възможностите за полагане на извънреден труд. От друга страна, правилата за работната заплата вече ще регламентират изрично условие за получаване на допълнителни възнаграждения само при липса на просрочени дългове.
 
Болничните директори също така вече се задължават всяка година да правят план на приходите, разходите, активите и пасивите си за средносрочен период от три години.