Съкращения на персонал и намаляване на заплати във врачанската болница, ако ситуацията не се промени
Съкращения на персонал и намаляване на заплати във врачанската болница, ако ситуацията не се промени / Дарик Враца
Покуратурата във Враца обвини трима лекари за длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на болница „Христо Ботев” в града.
 
Установено е, че в лечебното заведение е било разкрито отделение по „Съдова хирургия“. За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата,  са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението.

БЛС Враца се обяви против „оздравителния план“ за болницата

Разследването е установило, че другият лекар никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в болнични заведения в област Шумен. На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи  и др. Районната прокуратура е установила, че по същото време този доктор е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г.  на този лекар е платена сумата от 32 476 лв.

Отделението по кардиология във врачанската болница е пред закриване

Към наказателна отговорност са привлечени началникът на отделение „Съдова хирургия“, както и бившият и настоящият изпълнителни директори на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца за това, че са присвоили в полза на трети човек парични средства на болницата.

Орлин Цветков: Няма взето решение за закриване на отделения във врачанската болница

Началникът на отделението по съдова хирургия е с мярка за неотклонение „Подписка“.
 
Настоящият директор на болницата  е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 1000 лева.
 
Бившият шеф на лечебното заведение е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“  от 5000 лева.
 

Вчера Районната прокуратура във Враца е внесла искане за отстраняване от длъжност на настоящия шеф на  МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца.

Разследването по досъдебното производство продължава.