/ МЗ
Екипът на здравния министър Кирил Ананиев представи изготвения от МЗ план за оздравяване на областната болница във Враца пред директора на лечебното заведение Орлин Цветков и началници на отделения в МБАЛ.

МЗ получи подкрепата на присъстващите за предстоящото преструктуриране на лечебното заведение. Предвижда се съществено намаляване на разходите за издръжка и за външни услуги. Оздравителните действия включват основно обединяване на отделения и оптимизация предимно на административен персонал. Не е предвидено съкращаване на лекари. Промените предвиждат и намаление на легловата база – от 315 на 270 легла.

И лекари от „Н.И.Пирогов“ в подкрепа на врачанските си колеги

Планът за оздравяване на врачанската болница, подобно на този за МБАЛ-Ловеч, е съобразен с потребностите на населението от медицински грижи в региона. Министър Ананиев поясни, че МЗ изготвя общи правила за финансово управление и контрол в лечебните заведения, които ще бъдат предоставени и на МБАЛ „Христо Ботев“.

Медици в цялата страна готови на протест, заради напрежението във врачанската болница

„Усилията ни са насочени в посока, болницата да работи така, че да дава качествена здравна услуга на гражданите, но и да е осигурен оптимален паричен поток с ясно фиксирани средства за заплати, издръжка, доставка на лекарства, консумативи и др.“, заяви министър Ананиев и призова началниците на отделения в болницата, ако имат предложения за оптимизиране на работата им, да ги предоставят на МЗ.

В момента МЗ води разговори с кредитори на лечебното заведение за вдигане на запорите. Това ще позволи да се договорят средномесечни нива на погасяване, така че болницата да не генерира нов дълг, а успоредно с това да се върви към разплащане на старите просрочия и своевременно изплащане на заплати. „Планът за преструктуриране ще ви осигури спокойствие да реализирате текущата си дейност и нито един пациент от областта да не остане без необходимата му здравна грижа“, заяви министърът.

Лекари и медицински сестри от врачанската болница излязоха на протест

„Имаме общ интерес – укрепването на болницата и запазване на конкурентоспособността ѝ, така че лечебното заведение да удовлетворява здравните нужди на гражданите“,
подчерта министър Ананиев. В рамките на дебата по плана за оздравяване присъстващите на срещата изразиха категоричното си съгласие с мерките, начертани от екипа на МЗ.

През следващата седмица заместник-министър Жени Начева ще представи оздравителния план пред персонала на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца.

В срещата участваха още народният представител Петя Аврамова, областният управител Малина Николова и кметът на община Враца Калин Каменов. 
Министерство на здравеопазването