/ Thinkstock/Getty Images
Мнението е на Сдружението на лечебните заведения
Преструктурирането на общинските болници ще ги унищожи
95941
Преструктурирането на общинските болници ще ги унищожи
  • Преструктурирането на общинските болници ще ги унищожи
Директори на общински болници извън София няма да приемат идеята на Министерството на здравеопазването за преструктуриране, докато в нея не се вложи конкретика.
 
След среща със здравните власти, която се проведе днес, председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев обяви, че, когато чуе думата преструктуриране, "му настръхва косата".
 
Срещата бе инициирана след като общинските болници в страната излязоха на протест заради финансовото си състояние. "Трагичното" по думите на Тотев, е, че по време на срещата директорите на общинските болници не са срещнали разбиране.
 
Дават допълнително 28 млн. лева за общинските болници

Преструктурирането на общинските болници в диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) ще доведе до унищожаването им, коментира още д-р Неделчо Тотев.
 
Подобна възможност за преструктуриране беше предложена преди дни от министър Кирил Ананиев. Докато не се вложи конкретен смисъл в думата "преструктуриране", аз не бих го приел, подчерта д-р Тотев и допълни, че "ако на човек му се отреже едната ръка, едва ли цялото тяло ще функционира по-добре". Не е възможно и да се сливат отделения, смята още д-р Тотев.
 
Ще преструктурират проблемните болници, за да ги спасят от фалит

От сдружението отново настояват да получат целева субсидия в размер на 30 млн. лева от републиканския бюджет. Преди дни Министерството на здравеопазването обяви, че отпуска 28,5 млн. лева за дейността на 121 общински лечебни заведения, но това не са само болници и сумата е за цялата година, каза още д-р Тотев. Трагичното е, че не срещнахме разбиране за целевата субсидия, допълни той, цитиран от БТА.
 
Промяната в медицинските стандарти и намаляването на изискванията към общинските болници, за която настояват от сдружението, няма да влоши качеството на медицинската услуга, увери лекарят. Силно завишените изисквания са намалили качеството в общинските болници, подчерта д-р Тотев.
 
Общински болници в страната започват протести

Кадровият проблем в общинските болници е резултат на лошото финансиране, каза д-р Кети Маналова, директор на общинската болница в Казанлък. По думите й цените на клиничните пътеки, които не са коригирани от 2006 г. досега, влошават качеството на медицинските услуги. Високото доплащане в частните болници говори за недостатъчен ресурс в НЗОК, допълни д-р Маналова.
 
Предстоят нови разговори между представители на сдружението и на Министерството на здравеопазването.