Депутатът от БСП Драгомир Стойнев
Депутатът от БСП Драгомир Стойнев / БГНЕС
БСП иска дебат в НС за реформите в здравеопазването
95920
БСП иска дебат в НС за реформите в здравеопазването
  • БСП иска дебат в НС за реформите в здравеопазването
БСП поиска спешна среща в парламента за проблемите в здравеопазването. Повод за това стана протестът на общинските болници по-рано през деня. Около 30 общински болници протестираха, а основното им искане е за отпускане на 30 млн. лева целева субсидия от републиканския бюджет.
 
Министерството на здравеопазването отговори преди началото на протеста, че такава не може да бъде отпусната извън вече предвидените средства за годината.„БСП подкрепя протеста на общинските болници“, заяви депутатът от левицата Драгомир Стойнев. От БСП настояват и за спешна реформа в здравеопазването.

Депутатите от БСП настояват за дебат в Народното събрание, който да е посветен на необходимостта от реформи в здравеопазването.
 
"Наистина тази наглост в сферата на здравеопазването от страна на управляващите не може повече да продължава. Казвам наглост, защото хората плащат осигуровки, коректни са към държавата, а в същото време тя не само че не осигурява качествено, модерно, навременно здравеопазване, а просто не осигурява здравеопазване. Считаме, че трябва да кажем веднъж завинаги край, да има реформа в здравеопазването, устойчив модел, който да доведе до качествено здравеопазване, да гарантира достъп на българските граждани и затова по тази тема ще искаме дебат с правителствени организации и НПО", каза Стойнев.

Депутатът Георги Михайлов допълни, че еднa от най-тежките последици от закриването на общинските болници е обезлюдяването на регионите в страната.
 
"Предложенията ни бяха да бъдат субсидирани целево в бюджета на МЗ с 40 млн. лв. общинските болници предвид техните задължения, а освен това да бъдат създадени условия при обсъждане в новия Национален рамков договор на нов тип клинична пътека, тъй като смятаме, че няколко аспекта от дейността на общинските болници са важни. На първо място те се намират непосредствено до населените места на хора, крайно отдалечени от големите университетски болници в страната, хора с нисък социален статус, които нямат възможност да пътуват и да си купуват медикаменти и тези хора практически са оставени при закритите през последните няколко години повече от десет общински лечебни заведения в много сериозно неравностойно положение по отношение на възможността да получават качествена диагностична и лечебна помощ", каза Михайлов.

Здравеопазването е и гарант за националната сигурност, припомниха още от левицата.