/ DarikNews.bg, архив
Общински болници в страната започват протести
95911
Общински болници в страната започват протести
  • Общински болници в страната започват протести
Общински болници в страната започват протестни действия от днес.

Лекари, сестри и санитари от редица общински лечебни заведения ще преустановят работа за час в понеделник по обяд. Недоволството, породено от финансовото състояние на болниците, е подкрепено и от Българския лекарски съюз, и от Сдружението на частните болници у нас.
 
Работещи в общински болници подготвят протести

Спешният прием на пациенти няма да бъде прекратяван, информира Дарик д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан. "От 12.00 до 13.00 ч. ще се опитаме да обясним на хората кое ни накара да стигнем до протести. И ще оставим топката в ръцете на онези, чието основно конституционно право се отнема, това са пациентите", обясни Тотев. 

Те настояват за допълнителни  30 млн. лева за общинските болници извън големите населени места, които да позволят те да поемат глътка въздух. Говорим за пари от републиканския бюджет, а не пот парите за здраве. Друго от исканията е спешно изплащане на надлимитните дейности на всички болници. И трето искане е за провеждането на спешен дебат за бъдещето на здравната система като цялостен модел, обобщи д-р Тотев.

Ще преструктурират проблемните болници, за да ги спасят от фалит

Протестът ще протече под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване", а в него се очаква да се включат общинските болници, намиращи се извън областните градове. Очаква се персоналът им да излезе пред самите лечебни заведения или пред сградата на съответната община, в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната.
 
В края на 2017 г. проблемите на общинските болници бяха поставени на обсъждане в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Участващите работодателски и синдикални организации подкрепиха становището, че общинските болници трябва да се запазят. В хода на дискусията стана ясно, че в голямата си част те са в реални фалити. Неразплатените задължения на 31 болници към края на 2017 г. са 24 млн. лева, а 12 млн. лева от тях са просрочени.
 
Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, общите задължения на общинските болници са 100 млн. лева, като от тях 46 млн. лева са просрочените, а само задълженията за осигуровки към НАП са около 7 млн. лева.