/ БГНЕС, архив
Преразглеждат клиничните пътеки, по които работят общинските болници
95944
Преразглеждат клиничните пътеки, по които работят общинските болници
  • Преразглеждат клиничните пътеки, по които работят общинските болници
Ще бъдат преразгледани клиничните пътеки, по които работят общинските болници, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ). По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна с представители на Сдружението на общинските болници в България.
 
Лекари: Преструктурирането на общинските болници ще ги унищожи

Екипът на здравното ведомство ще прегледа възможностите за икономии в бюджета на ведомството, за да могат да се повишат средствата, които лечебните заведения получават по Методиката за субсидирането им всяка година. В рамките на преговорите с Българския лекарски съюз по новия Национален рамков договор ще се преразгледат подробно алгоритмите по клиничните пътеки, по които работят болниците, за да се видят възможностите за промяна.
 
Дават допълнително 28 млн. лева за общинските болници

Сдружението ще предостави на Министерството на здравеопазването своята експертиза при актуализацията на медицинските стандарти.

Ще преструктурират проблемните болници, за да ги спасят от фалит

Екипът на МЗ има ясна представа за състоянието на общинските болници и е готов да предостави експертна помощ за стабилизирането на лечебните заведения. Сред проблемите, които са били обсъдени, са недостигът на кадри и апаратура, ниските възнаграждения, медицинските стандарти и др., отбелязват в съобщението от пресцентъра на ведомството.

В понеделник предстои втора среща между представители на сдружението и министерството, която обаче ще се проведе в Националната здравноосигурителна каса.