Протестът на лекарите и медицинските сестри от врачанската болница.
Протестът на лекарите и медицинските сестри от врачанската болница. / Дарик - Враца
Медици на протест във Враца заради неизплатени заплати
94791
Медици на протест във Враца заради неизплатени заплати
  • Медици на протест във Враца заради неизплатени заплати
Над 50 лекари и медицински сестри от врачанската Многопрофилна болница за активно лечение излязоха тази сутрин на протест. Поводът е опасността от закриване на здравното заведение, което обслужва пациенти не само от Врачанска област, но и от целия Северозапад и забавените заплати на лекари и медицински сестри.
 
"От една година, въпреки затворените четири отделения, въпреки съкратените 120 души от медицинския персонал, не се стигна до подобряването на финансовото състояние на болницата. Големите суми на задълженията доведоха до изплащането на над 3 млн. лева само по лихвите, а в последните два месеца, доколкото зная, са платени и 1,3 млн. лева по задълженията и така не достигат парите за заплати на лекарите и медицинските сестри", споделиха протестиращите.

"Преди няколко дни сме взели половината от заплатите си за юли, а има и една заплата от миналата година, която все още ни дължат. Така се стигна до това напрежение. Хората са на границата на отчаянието и на границата на самоконтрола. Колегите започнаха да напускат", разказаха още те.
 
"Спешно настояваме за неотложни мерки от отговорните фактори, за да се намерят институционални решения за гарантиране заплатите на хората", каза д-р Емил Младенов, председател на КТ "Подкрепа" във врачанската болница. Той припомни също, че болницата е част от националната сигурност. Лечебното заведение се намира на 80 км от ядрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" и е първата болница, която ако се случи нещо, ще бъде ангажирана. "И това държавата на трябва да го забравя", акцентира той.
 
Очаква се още днес да стане ясно каква е позицията на Министерството на здравеопазването по казуса. В 12.00 ч. директорът на здравното заведение Орлин Цветков, който вече подаде оставка, има насрочена среща в министерството.