Декларация БЛС Враца
Декларация БЛС Враца / Дарик Враца
Управителният съвет на Регионалната колегия на БЛС във Враца излезе с Декларация за случващото се в МБАЛ „Христо Ботев“ Враца и предложението в оздравителния план, включващо закриване на отделение. В Декларацията се казва:
 
„На свое заседание /от 31.01.2018 год./ Управителният съвет разгледа писмено становище и изслуша подробно председателя на КТ "Подкрепа" Д-р Емил Младенов във връзка с "оздравителния план" предприет от Ръководството на МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца по повод лошото й финансово състояние. В условията на кадрови дефицит и действителността да се работи срещу част, или без заплащане за дейността, мнението да бъдат съкращавани медицински кадри и отделения е недалновидно и според нас ще влоши допълнително тежката финансова ситуация на нашата Болница.                        

Конкретно: УС на РК на БЛС - Враца подкрепя колегите си и се обявява против:             
- закриването на Отделението по физиотерапия и рехабилитация. Отделението по ФТР е създадено още от 1948 год. и е доказало с работата си ползата по отношение възстановяване здравето на врачани. Има голям, но нереализиран потенциал. В последните 4 месеца е увеличило с 35 % оборота си и ако му се даде шанс, би донесло десетки хиляди лева допълнителна печалба от Клинични пътеки за МБАЛ.
Допускането МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца да остане без Кардиология, Неонатология, Оториноларингология.               
Очевидни са щетите за пациентите от закритите вече отделения по Съдова хирургия и Инфекциозни заболявания. Болните хора са принудени да търсят помощ в Бяла Слатина и Монтана.            

Немислимо е да напускат МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца утвърдени капацитети-лекари, както и младите колеги, чиято специализация е бъдещето на здравеопазването в града.            
Необходимо е по спешност да се изработи план за ДОФИНАНСИРАНЕ на дейностите, а не съкращаване, закриване и задълбочаване на разрухата в здравеопазването на Враца!            
Необходимо е да се изработи план за привличане на кадри в Неонатологията, ако отговорно се грижим за новородените и бъдещето /дори в демографски смисъл/ на Враца!            

Опитите да се закрият отделения  ще доведе до загуба на медицински капацитет в лицето на опитни специалисти. Освен лечебната дейност тези колеги осъществят и консултантска дейност за редица спешни състояния в областните здравни заведения.               
Уважаеми дами и господа, участници, носещи отговорност и заинтересувани от здравеопазването на Враца:               

УС на РК на БЛС Враца настоява за търсене на дофинансиране, привличане на специалисти, даване възможност на работещите в тези тежки условия да получат възнагражденията си. На младите да специализират и остават в града ни. Категорично сме против свиването на дейността в
МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца, допускането да изтичат капацитети и авторитети на врачанската медицина!               

Обявяваме се против разрухата и унищожението!                         
Предлагаме съвместни креативни действия и ще подкрепим всяко едно Ръководство, което би запазило целостта на МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца,  достойната работа и заплащане на нашите колеги.             
Не можем и не искаме да си представим нашите съграждани да търсят медицинска помощ извън областния град.“