/ МБАЛ
Екипът на „Дарик“ - Враца успя да се свърже с директора на МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца Евгени Любенов. Той прие да отговори на зададените му от екипа актуални въпроси, които вълнуват както работещите в здравното заведение, така и пациентите. Публикуваме неговия писмен отговор без редакторска намеса:

Кирил Ананиев: Намерен е вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца

„Дефицитът на кадри – лекари, медицински сестри и лаборанти е проблем, който се задълбочава в национален мащаб и Враца не прави изключение. Новото ръководство на болницата предприе мерки, които ще обезпечат нормален ритъм на работа на всички отделения.

Неприятно съвпадение е началото на моя мандат и сезонът на отпуските. Въпреки това, няма да оставим населението на Враца и Северозападна България без адекватна и достатъчна медицинска помощ. Там където има дефицит на  медицински кадри го решаваме с колеги от други лечебни заведения.

Врачански медици обвиниха здравния министър в геноцид

Нормално е работещите в болницата да желаят да използват годишния си отпуск в летните месеци. Това създаде допълнителни затруднения, но решаваме проблема. В отделението по образна диагностика няма прекъсваемост от 7:30 часа до 14:30 часа, след това работи при повикване - въпросът ще бъде решен до дни.

Когато заех поста, наследих натрупано закъснение в изплащането на заплатите. Към момента възнагражденията по трудовите договори са издължени на персонала, а миналата седмица преведохме частичен аванс. Смятаме, че въпреки огромните финансови проблеми на болницата, заплатите на персонала ще бъдат получавани в срок.

В началото на всеки мандат се дава толеранс от 100 дни за запознаване с проблемите и изготвяне на план за работа. За съжаление, аз нямах своите 100 дни. Наследените проблеми в здравното заведение не търпят отлагане и не позволяват такъв дълъг срок на адаптация и изготвяне на програма. Министерство на здравеопазването, като собственик на лечебното заведение, работи по оздравителен план. Надявам се скоро да се видят и първите резултати.

От 01 юни до 24 юли а назначени 17 медицински сестри и 6 лекари, като са подадени 2 молби за напускане от лекари и 12 от медицински сестри. Постепенно се връща изгубеното доверие в болницата.

До 10-ина дни да има цялостна картина на моментното състояние, от което ще произтекат и последващите действия. Естествено, основният проблем е свързан с огромните дългове. Усилията ни са насочени в тази посока, подготвяме и провеждаме срещи с кредиторите.

Поредна болница във Враца заплашена да спре работа завинаги

Всяка седмица имам среща с ръководството на Министерство на здравеопазването, радвам се на разбиране и адекватна помощ от екипа му.

Слуховете за напускането ми са силно преувеличени. Имам амбицията, силата и енергията да върна името на Врачанската болница, като най-голямото и високотехнологично здравно заведение в Северозападна България.

Искрено се надявам на разбиране и подкрепа от всички колеги – лекари, сестри, акушерки, санитари – целия персонал, а също и на населението на Враца и областта, нека се преборим заедно!“