/ Дарик Враца
Спонтанен протест заради неизплатени заплати доведе тази сутрин работещите във врачанската болница пред кабинета на изпълнителния директор Евгени Любенов. Медици и персонал са готови да подадат колективна оставка заради липсата на яснота около изплащането на заплатите.

Ексклузивно! Директорът на врачанската болница проговори пред „Дарик“

„Два месеца живеем със 136 лв. аванс
. Не сме си взели още заплатата за юни и ни лъжат вече трета седмица, че това ще стане в петък", недоволстват работещите в лечебното заведение. 

Изпълнителният директор на болницата излезе и се срещна с недоволните служители и за пореден път обеща изплащането на задълженията да стане този петък. По думите му се прави всичко възможно запорите, наложени от кредиторите, да се вдигат, за да може лечебното заведение да продължи да работи.

болница Враца
Дарик Враца/фейсбук ЗОВнюз

Жена се оплака, че я предупредили, че ако и този месец не се платят осигуровките - няма да може да си вземе безплатните лекарства. Изпълнителният директор обаче обяви, че осигуровките се плащат редовно и това не е възможно.
 
Недоволните хора поискаха среща с ръководството на Министерството на здравеопазването. На последната такава със зам.-министър Жени Начева им бе обещано редовно изплащане на заплатите и нормална доставка на консумативи. В момента, освен че заплати няма, „консумативите не достигат, а храната е ужасна“, твърдят обаче работещите в болницата.

Кирил Ананиев: Намерен е вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца

„Тук сме да се молим за пореден път и да бъдем подигравани", споделиха още недоволни. "Идваме на работа, но не знаем за какво идваме - всеки ден едно и също - лъжи, лъжи и само лъжи, ние си работим, болницата е пълна, а пари нямаме", оплакват се те.

Почти от две години насам - едно и също. До колкото виждаме положението във всички големи болници в страната е едно и също, но защо някой си заравя главата в пясъка и не предприема нищо - не знаем“, питат още протестиращите.

болница враца
Дарик Враца/фейсбук ЗОВ нюз

Освен недоволни, работещите във врачанската болница са и отдавна обезверени. 50% от лекарите вече са напуснали и работят в болницата в Монтана, при сестрите процентът е дори по-голям. „Ние нямаме самочувствие вече нито като хора, нито като медици, нито като нищо“, споделят хората от болницата.

Врачански медици обвиниха здравния министър в геноцид

Медиците са недоволни и от двойния стандарт, който се прилага. Оказва се, че на лекарите, идващи от Плевен, за да покриват липсващите бройки в отделенията и болницата да работи, се осигурява служебен превоз от Мездра до Враца, а за местните специалисти, които също пътуват до работните си места, няма нито заплати, нито пари за транспорт.

Срещата бе излъчена на живо във фейсбук страницата на Зовнюз.
Видео на фейсбук страницата на Зовнюз