/ БГНЕС
Продължава да е в сила обявеното бедствено положение в трите села Рогозен, Бързина и Ботево на врачанската община Хайредин. От миналата нощ до момента не спира работата по следенето на преливника на язовир „Рогозен” 1 и нивото на язовир „Бързина“ в общината. Причината за обявяването на бедственото положение в трите села е огромното снеготопене в района и изпускането на водни количества в тези язовири, които са разположени каскадно.

Обявиха бедствено положение в три села във Врачанско
 
Основният проблем е лошото състояние на преливника на водоема „Рогозен“ 1, за който има притеснение да не се откъсне под напора на огромното количество вода. Това стана причина да бъдат евакуирани 8 души от село Бързина и 11 човека в село Ботево.
 
На мястото от часове е и заместник областният управител на Враца Мирослав Комитски.
 
„Монтирани са две хидрофорни помпи, които изземват водни маси от язовир „Рогозен 1“. Целта е да се облекчи преливникът, който е компрометиран през 2016 г. В момента нивото на язовира е в застой. Язовир „Бързина“, който е последен от каскадата, от групата язовири по поречието на река Скът, в момента прелива с 3-4 кубика в секунда. Той поема водните маси, които се източват от язовир „Рогозен 1”, каза Комитски.

МОСВ: Няма опасност от наводнения
 
Бедственото положение няма да бъде отменено, докато не изчистим и последните съмнения и притеснения в населението. Язовирите на територията на област Враца са пълни на 90%, някои дори преливат през преливниците. По-сложна е обстановката само при язовир “Рогозен 1”, но се надявам взетите мерки да дадат своя резултат” – така обобщи ситуацията към момента заместник областният управител Мирослав Комитски.