/ Община Враца
Кметът на Община Хайредин Тодор Алексиев от днес със своя заповед обяви бедствено положение в три села от региона. Това са селата Рогозен, Бързина и Ботево. Причината е създалата се тежка обстановка от снеготопенето и изпускане на водни количества от каскадно разположени язовири. Всички язовири в района са пълни.

“Лошото е, че преливникът на язовир “Рогозен” е силно увреден. Не е много водата на него – около 10 кубика в секунда е, но преливникът си е увреден и има опасност той да се откъсне. Ще последва препълване на язовир “Бързина”.

Евакуирали сме 8 души от село Бързина и 11 човека в село Ботево. Засега няма някаква съществена опасност, но ние трябва да си бъдем готови”, каза за Дарик кметът на община Хайредин Тодор Алексиев.

Мерките за евакуация, които е взел кметът на община Хайредин, са превантивни, подчерта той. Язовирът в село Бързина се източва, за да има къде да постъпват новите количества вода, които идват от водоема в село Рогозен. В преливника се изсипва кална маса, за да се намали скоростта на вода, поясни кметът.

Ще продължим да следим ситуацията.