В началото на тази година екоинспекцията одобри инвестиционното намерение на фирма за производство на формалин в района
РИОСВ-Стара Загора извършва проверка по случай след постъпил сигнал за завишени концентрации на формалдехид край село Копринка, съобщиха от екоинспекцията.

Провежда се подробен анализ на данните, за вида и калибровката на апаратурата, както и проверка на достоверността на цитираните резултати. Изпратени са запитвания до фирмата - доставчик и до Община Казанлък, в качеството ѝ на собственик на апаратурата.

Пореден протест в Казанлък срещу изграждането на инсталацията за формалин (СНИМКИ)

При четенето на данните от сензора до язовир Копринка прави впечатление, че драстично високите стойности са отчетени само в първите дни на визуализирания период, а именно 9-13 март, като най-високата стойност е регистрирана на 11 март.

Тези стойности, особено тази от 11 март значително се различават от стойностите регистрирани след 15 март, като разликата е между 29 119 микрограма - куб.м. и 65 микрограма куб.м.

Към момента информацията сочи, че високите стойности от първите дни са регистрирани, преди апаратурата да бъде въведена в нормална експлоатация. На това се дължи и драстичната разлика със стойностите от следващите дни.

Жители на с. Горно Сахрене протестират срещу изграждането на пореден завод (ВИДЕО)

Припомняме, че в началото на тази година РИОСВ одобри инвестиционното намерение на фирма за производство на формалин в село Горно Сахране, община Павел баня.

Общинските съветници в Казанлък и Павел баня приеха декларации срещу реализацията му и в подкрепа на притеснените граждани, а жителите на двете общини организираха редица протести.

Последният беше от 10 март. Тогава жители на Розовата долина се събраха в центъра на Казанлък срещу инвестиционното намерение на фирмата. Жителите на региона са притеснени, че разширяването на производствения процес на предприятието крие екологичен риск и застрашава качеството на въздуха и подпочвените води.