РИОСВ-Стара Загора публикува решението си, с което одобрява Доклада по оценката за въздействие върху околната среда относно инвестиционното предложение на "Кастамону България" за разширяване на производството край павелбанското село Горно Сахране.

Докъде стигна казусът с предложението за изграждане на инсталация за формалин в Казанлъшко (ВИДЕО)

Решението на екоинспекцията дава право на фирмата да започне реализация на инвестиционното си намерение. "Основната дейност на Кастамону България е производство на плочи от дървесни частици - ПДЧ.

Фирмата предвижда разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли и изграждане на нова инсталация за производство на формалин - суровината, която им е необходима за смолите. Капацитетът на инсталацията за формалин с концентрация 60% ще бъде 164.4 тона на ден или до 60 000 тона на година.  

Едновременно с това се въвежда производство на нови продукти - освен  карбамид-формалдехидна смола, която и до момента е произвеждало за нуждите си, предприятието ще произвежда още меламин-формалдехидна смола и  меламин-карбамид-формалдехидна смола. Производственият капацитет на инсталацията за производство на КФС (карбамид-формалдехидна смола) ще се увеличи от 43 800 т/г. на 79 500т/г., а на новите продукти - меламин-формалдехидна смола (МФС) и на меламин-карбамид-формалдехидна смола (МКФС) ще бъдат съответно - 8000 т/г.  и  500т/г., т.е. общият капацитет на инсталацията за производство на смоли се променя на 88 000 т/г.  

Готовите смоли ще се съхраняват в 12 резервоара с обем от 35 до 300 кубични метра. За производствените си нужди предприятието черпи вода от река Габровница, като разрешеният лимит досега е бил 150 хил. кубични метра на година.

След реализация на инвестиционното намерение не се предвижда изменение на действащото Разрешително за водовземане от повърхностен воден обект - река Габровница.

Жители на Казанлък и Павел баня на протест заради инсталация за формалин (ВИДЕО/СНИМКИ)

Изчисленията обаче показват, че само за новата инсталация за формалин ще са нужни до 90 хил. кубика вода годишно", пише в обосновката на РИОСВ. В решението на регионалната екоинспекция, издадено въз основа на доклада по ОВОС е отбелязано, че предприятието е с нисък рисков потенциал по отношение на околната среда и здравето хората.

То може да се обжалва в 14-дневен срок пред министъра на околната среда и водите или пред Административен съд-Стара Загора. 

Припомняме, че намерението на фирмата да изгради инсталация за производство на формалин, както и да увеличи продукцията си, предизвика гражданско недоволство и протести на хората от близките до предприятието населени места.

Жителите им се опасяват, че по този начин предприятието променя дейността си от дървообработващо в химическо. Вероятно протестите на недоволните жители от селата Горно и Долно Сахране, Голямо Дряново, както и други населени места в Розовата долина, ще продължат.
Агенция "Фокус"