Жители на община Павел баня ще обжалват решение на РИОСВ-Стара Загора да одобри инвестиционното намерение
Ще обжалваме официалното решение на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора пред Министерството на околната среда и водите, ако то е положително за „Кастамону“ АД“.

Това каза пред журналисти Янко Янков, кмет на село Горно Сахране след днешната среща на жители на селата Горно Сахране и Долно Сахране с министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Жители на Казанлък и Павел баня на протест заради инсталация за формалин (ВИДЕО/СНИМКИ)

Срещата се състоя във връзка с повдигнати въпроси от тяхна страна относно решението на експертната комисия към РИОСВ да одобри Доклад за оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) по инвестиционното намерение на фирмата за дървообработка "Кастамону България" АД в село Горно Сахране, община Павел баня. 

Притеснението на местните жители е, че разширяването на производствения процес на предприятието крие екологичен риск за региона и застрашава качеството на въздуха и подпочвените води.

Янко Янков посочи, че ще бъдат взети всички мерки, за да се предотврати изпълнението на инвестиционното намерение на компанията и беше категоричен, че на територията на завода се извършва химическо производство, което не е допустимо в такава близост до населени места.

„Надяваме се, че компетентните органи ще вземат адекватно решение, защото проблемът е сериозен. Тук не става въпрос за затваряне на предприятието, а за спиране на конкретната процедура по инвестиционното намерение, защото то ще се отрази на целия регион“, коментира кметът на село Горно Сахране Димитър Димитров.

По думите му в инвестиционното намерение има доста законодателни пропуски. „Най-вече е пренебрегнат човешкият фактор“, подчерта той. Държим връзка с всички, които са съпричастни с нашия проблем и очакваме да бъдем подкрепени. 

Припомняме, че след днешната среща с жители на селата министър Росица Карамфилова заяви, че ще бъде съблюдавана цялата строгост и стриктност по спазване на закона във връзка с инвестиционното намерение на фирма „Кастамону“ за разширяване и модернизация на системата за производство на смоли.

„В случай, че решението на РИОСВ бъде обжалвано пред Министерството на околната среда и водите, аз ще прегледам в детайли има ли процедурни пропуски и необходимост от детайлизиране на условия и мерки“, категорична беше Карамфилова. 
Ралица Стефанова, БТА