Въпреки дъжда десетки жители на Розовата долина се събраха днес в центъра на Казанлък на пореден протест срещу инвестиционното намерение на фирма в село Горно Сахране, община Павел баня за изграждане на инсталация за производство на формалин.

Жителите на региона са притеснени, че разширяването на производствения процес на предприятието крие екологичен риск и застрашава качеството на въздуха и подпочвените води.

БТА

Според тях осъществяването на инвестиционното намерение ще преобразува дейността на предприятието в химическа, което е недопустимо в подобна близост до населени места. 

Изтече срокът, в който трябваше да бъде получен отговор на подадените по случая жалби към институциите. Коментира пред журналисти общинският съветник от Павел баня Николай Марков.

РИОСВ разреши производството на формалин край Казанлък

"Новото е, че по подадените жалби получаваме призовки от съда, а всички жалби, които са изпратени по казуса, са обединени в едно общо дело", обясни той. Марков подчерта, че днешния протест се организира основно заради липсата на отговор на жалбата, подадена към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

БТА

Той напомни, че в края на януари служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с жителите на село Горно Сахране. Тогава тя заяви, че спрямо инвестиционното намерение на компанията ще бъде съблюдавана цялата строгост на закона.

"В случай, че решението на РИОСВ-Стара Загора за одобряване на инвестиционното предложение бъде обжалвано пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ), аз ще прегледам в детайли има ли процедурни пропуски и необходимост от детайлизиране на условия и мерки", категорична беше Карамфилова. 

"Продължаваме и с подписките, включително и днес хора идват и се подисват тук на място", коментира още Марков. По думите му до момента събраните подписи са около пет хиляди, но има още много подписи при доброволци, които не са преброени. Подписката ще продължи до 12 април, каза още той. 

Протестиращите за пореден път бяха единодушни, че искат да живеят в чиста околна среда и няма да се примирят, докато отговорните институции не вземат мерки срещу реализирането на намерението на инвеститора. 

БТА

В началото на тази година РИОСВ одобри инвестиционното намерение на фирмата. Общинските съветници в Казанлък и Павел баня приеха декларации срещу реализацията му и в подкрепа на притеснените граждани, а жителите на двете общини организираха редица протести. 

В случай, че получим възможност за реализиране на инвестиционното предложение, ще осигурим стриктно спазване на екологичните параметри, предвидени в законодателството за подобни инвестиции и заложени в разрешенията, които биха съпътствали дейността ни, посочи в официално писмено изявление изпълнителният директор на "Кастамону България" АД Чаатай Пийадеджи.

Той заяви готовността на дружеството за диалог и прозрачност във всички етапи на инвестиционното предложение. 
Ралица Стефанова, БТА