Жители на няколко населени места в община Павел баня отново излизат на протест днес. Те не са съгласни с изграждането на инсталация за производство на формалин.
Хората се притесняват за замърсяването на природата и за здравето им.

При тях през миналата седмица пристигна зам.-министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. Тя пое ангажимент, че при протестирането на определението на Регионалната инспекция по околната среда и водите и направения ОВОС там, тя лично ще започне проверката на документи.

Жители на Казанлък и Павел баня на протест заради инсталация за формалин (ВИДЕО/СНИМКИ)

В този регион трябва да се развива туризъм и земеделие. Не трябва да се допуска химическа катастрофа, каза един от протестиращите. Те очакват подкрепа от местната власт. Според хората, замърсяването на водите и въздуха ще бъде неизбежно.

Николай Марков от местния парламент посочи: „Внесохме декларация в общинския съвет и тя беше приета с пълно мнозинство. Ние сме против инвестиционното намерение в този му вид и не искаме едно дървообработващо предприятие да се превръща в химично такова. Самото инвестиционно намерение удвоява капацитета на лепилата. Става дума за тонове на ден производство на химикали. Защо това трябва да се случва в границите на населеното място? Надяваме се да стопираме това инвестиционно намерение поне в този му вид.“

Той заяви, че ще обжалват решението, което е излязло тези дни.