"СОС се обявява против поскъпването на парното за софиянци и ще иска компенсации от държавата". Това заяви на брифинг председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

Окончателно поскъпване: Природният газ с рекордна цена от днес (ВИДЕО)

Той обясни, че ръстът в цената на природния газ се отразява на всички, а не само на „Топлофикация-София“. „За да осигурим работата на дружеството, с която в момента няма проблеми, свикваме извънредна сесия, за да вземем решение и да сформираме преговорен екип от всички политически групи, обединени заедно, с който да искаме компенсации от държавата, защото няма поскъпването на природния газ да се плаща от софиянци. Това не е честно и справедливо“, подчерта Георгиев.

Председателят на СОС обясни шоковото поскъпване с ръста в цените на природния газ, който „Топлофикация“ купува, както и с квотите. „Това са 95% от разходите на дружеството. В момента купуваме на 80 лв. за мегават/ час.

БГНЕС

Цената, която е одобрена от КЕВР, е 47 лв., която се фактурира в парното. Категорично сме против промени в цените, но държавата трябва да стъпи така, че буферът да не става "Топлофикация София" и всички други дружества в такова положение.

Цената на газа в Европа счупи исторически рекорд

Държавата чрез Фонда за енергийна сигурност и Министерство на финансите трябва да представят компенсации“, посочи Георгиев. По думите му столичани няма да издържат финансово на подобно поскъпване. 

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" заявление за утвърждаване на цена за месец октомври 2021 г. в размер на 94,54 лв./MWh, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Предлагат ново поскъпване на природния газ през октомври

Малко по-рано днес „Булгаргаз“ внесе заявление за утвърждаване цената на природния газ за месец октомври в размер на 94,54 лв. Увеличението спрямо септември е в размер на 36,22%. Това съобщи на брифинг Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз“.
Агенция "Фокус"